Annons

Merete Mazzarella:De luddigas revansch i en teknologisk värld

Det digitala bekräftar mönster och medelvärden, det skapar likriktning och minimerar möjligheten att tänka utanför boxen och algoritmerna. Det skriver startup-experten Scott Hartley i sin nya bok.
Det digitala bekräftar mönster och medelvärden, det skapar likriktning och minimerar möjligheten att tänka utanför boxen och algoritmerna. Det skriver startup-experten Scott Hartley i sin nya bok. Foto: Hartleyglobal.com

Hur håller man själen fri från okunnighetens bojor i vår högteknologiska värld? Scott Hartley har tidigare arbetat för både Google och Facebook, men engagerar sig numera helhjärtat för att ge upprättelse åt ”de luddiga” – de som studerar humaniora och de fria konsterna. 

Under strecket
Publicerad

Måste det råda ett motsatsförhållande mellan människovetenskaperna och dagens teknologiska utveckling? Nej, menade Apples grundare Steve Jobs i ett tal 2011: ”Teknologi är inte tillräckligt – det är teknologi i förening med humaniora, i förening med människovetenskaperna, som ger oss resultat som får våra hjärtan att sjunga.”

Men andra bjässar i datorteknikens värld har uttalat sig betydligt snålare. I ett tal till amerikanska guvernörer förklarade Bill Gates för några år sedan att staten borde skära ner på finansieringen av humanistiska och samhällsvetenskapliga utbildningar och satsa mer på naturvetenskap, teknologi och matematik.  Miljardären Visod Khosla, som är riskkapitalist med startups som special­intresse, har sagt att ”just inget av det man lär sig när man studerar humaniora och samhällsvetenskap har relevans för framtiden” och Marc Andreessen som skapade sökmotorn Netscape har förklarat att de som studerar ”mjuka” vetenskaper snarare än ”hårda” i bästa fall kommer att få jobb som skoförsäljare.

Annons
Annons
Annons