Annons

Ivar Arpi:De kräver vitas underkastelse

Foto: TT

Black Lives Matter-rörelsen ser alltmer ut som en religiös väckelse. Men delar av rörelsen eftersträvar inte jämlikhet, utan vitas underkastelse.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Kent Meireis / TT

De vita poliserna går ned på knä framför en svart man och en svart kvinna och tvättar deras fötter. Noga, mycket noga. En vit kvinna talar i en megafon: “vi gör detta för att sona alla vitas brott”. Fler poliser ansluter till fottvagningen och går ned på knä. En av de knäböjande poliserna får megafonen: ”Det är hedrande för oss att få vara här som representanter för hela den vita rasen och be om förlåtelse för vår aggression, för vårt högmod att tro att vi är bättre än vi är.”

I andra klipp hetsas vita demonstranter att kyssa svarta Black Lives Matter-demonstranters fötter. Poliser går ned på knä. Borgmästare går ned på knä. Alla ska ned på knä. Det är en märklig väckelse som sveper över USA. I Stockholm hetsar en folkhop poliser utanför slottet att gå ned på knä. Och vi fick första konvertit när en kvinnlig polis knäböjde framför en hop demonstranter, höjde ena näven i en black power-gest och tog emot ett plakat där det stod ”vit tystnad är våld”. Vilket betyder att vita måste ge okritiskt stöd till BLM-rörelsen, eller anses medskyldiga till dödligt våld mot svarta. En vit har inte rätt till en egen uppfattning, utan måste bli “undervisade”. Ingen diskussion är möjlig, inga samtal mellan jämlikar. Inte undra på att vissa känner sig tvungna att gå ned på knä. Inte undra på att vissa känner att de kan kräva det av vita.

Annons
Annons
Annons