Annons
X
Annons
X

De köpte SCA:s lyxplan

Huvudägaren lever lyxliv med snabba båtar och lyxplan medan hyresgästerna i Rinkeby lever under betydligt enklare förhållanden. Nyligen har det anonyma bolaget Kvalitena lånat en halv miljard för att köpa SCA:s privatjet.

Granskningen av SCA
[object Object]
Flygplan av typen Falcon 7X. Foto: Wilfrid Buch

Det var bland annat ett flygplan av typen Falcon 7X från SCA och Sandvik som Kvalitena nyligen köpte, enligt Dagens Industri.

Kvalitena är huvudägare i bostadsbolaget D Carnegie & Co med hyreshus för över 12 miljarder kronor i miljonprogrammets förorter som Rinkeby och Husby.

Överst på tronen av ett imperium med fastigheter för totalt 20 miljarder kronor finns enligt Dagens industri Mikael Andersson. 44-åringen ska vara skriven i Monaco men enligt källor till finanstidningen syns han ofta på Strandvägen i Stockholm.

Annons
X

Där ska han leva lyxliv med bland annat en Maybach, en sedan för 2 miljoner kronor, i garaget. Nu ska han också ha byggt upp en flotta med tre plan.

Enligt uppgift till Di ska Mikael Andersson redan under förra våren ha köpt ett första privatplan i USA för nära 100 miljoner kronor.

**För några månader sedan **köpte Kvalitena även det skandalomsusade flygbolaget Bromma Business Jet. Samtidigt tog företaget upp ett obligationslån på 600 miljoner kronor för att finansiera flygplansaffären som inkluderade två nya privatjet.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flygplanen har tidigare varit omskrivnadå topparna i SCA i stor utsträckning använt bolagets privatjet för kostsamma resor. Bland annat revisionsfirman PWC har fått i uppgift att granska SCA-chefernas kritiserade resande med företagets privatplan.

  Mikael Andersson äger 90 procent av aktierna i Kvalitena. Claes Wollter äger resterande del.

  Annons
  Annons
  X

  Flygplan av typen Falcon 7X.

  Foto: Wilfrid Buch Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X