Annons
X
Annons
X

Alexandra Ivanov: De konverterar till jihadism

Hotet mot Sverige
[object Object]
Paris dagen efter terrordådet mot Charlie Hebdo. Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet

PARIS | 5 000 jihadister. Det är antalet personer som åkt till Syrien och Irak från Europa. Det är européer som skoningslöst bidrar till att destabilisera en redan sargad region, men det innebär även ett stort säkerhetshot för vår egen kontinent. Under år 2015 genomfördes flera terrordåd. Än fler avvärjdes. Men ingenting tyder på att det är en tillfällig trend, tvärtom. Nya grupper radikaliseras, allt fler tränas upp i Syrien och många kommer hem.

Vem som radikaliseras i dagens Europa är inte lika självklart som innan år 2014. Det handlar inte längre i lika stor utsträckning om ”unga killar på drift” med rötterna utanför Europa. Efter att Frankrike attackerades i januari år 2015 genomförde landet en stor kartläggning av radikaliserade muslimer. Det är svårt att veta exakta siffror, men dessa är de som presenterats av MIVILUDES – franska inrikesministeriets kommission för kampen mot sekterism.

Resultatet kom som en chock: av inrikesministeriets 8 000 kända fall har så mycket som en tredjedel konverterat till islam. Även den socioekonomiska balansen har skiftat. Allt fler kommer från välmående hem, med högskoleutbildade föräldrar.

Annons
X

Av Frankrikes tusentals radikaliserade muslimer – det vill säga sådana som erkänner islamisternas extrema ideologi och är beredda att gå till handling – har uppemot 800 åkt till Syrien. Av dessa är över 60 procent 13 till 21 år.

Europa behöver förstå att jihadism inte allena är ett hot från fjärran, utan har utvecklat sig till ett internt problem. Den forskning Frankrike och England har tagit fram, bland annat genom den fransk-iranska forskaren Farhad Khosrokhvars arbete, har dessutom visat att majoriteten av de radikaliserade européerna har en bristfällig kunskap om islam, och ett bristfälligt intresse för religion. I stället ser vi hur våld, bekräftelse och att ”hitta sig själv” står i centrum.

Detta är inte något nytt för Europa. Under den andra hälften av 1900-talet plågades vår kontinent av främst vänsterextrema rörelser. Det var terrorgrupper med ett uttalat mål att bruka våld. Enbart italienska Röda brigaderna samlade tusentals medlemmar och mördade åtskilliga. Till detta kan vi lägga IRA, ETA, Röda arméfraktionen och många fler.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Franska jihadister utgör en komplex grupp. Det är tydligt att det finns en stor skillnad mellan radikaliserade unga kvinnor och män. Kvinnorna som rekryteras verkar sakna ett tydligt socialt sammanhang och söker således ett. Vanligtvis kommer de i kontakt med en vän eller bekant som övertygar dem. I Frankrike är det vanligt att de internt kallar sig ”group of sisters”.

  De unga killarnas bevekelsegrund skiljer sig rejält. Inte sällan finns en längtan efter äventyr, till och med krig. De känner en dragning till våld – det är den vanligaste orsaken att de ansluter sig till IS. Men bandet till religion eller för den delen islam är i Frankrike särskilt svagt; här finns faktiskt två fall av judiska tonåringar som anslutit sig.

  Majoriteten av de som ansluter sig har fortfarande muslimsk bakgrund. För att göra upp med de extrema strömningarna, och motverka dem, behöver det muslimska samfundet ta sitt ansvar: precis som vänster under 1960-talet tog avstånd från de vänsterextrema rörelserna.

  Men för att skydda Europa, och verkligen ta oss an problemet, behövs ett skifte i vår syn av radikalisering. Det är ett externt hot, men likaledes ett internt.

  Annons

  Paris dagen efter terrordådet mot Charlie Hebdo.

  Foto: Yvonne Åsell / Svenska Dagbladet Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X