X
Annons
X
Regissören Nadine Labaki är aktuell med Sverigepremiären  av den prisbelönta filmen ”Kapernaum”, om 12-årige Zain som lever på gatan i Beirut.  Förra året fick den jurypriset vid filmfestivalen i Cannes och på  Stockholms filmfestival tilldelades den manuspriset samt röstades fram till publikens favoritfilm 2018. Därtill har den nominerats till en Oscar i kategorin bästa utländska film.
Regissören Nadine Labaki är aktuell med Sverigepremiären av den prisbelönta filmen ”Kapernaum”, om 12-årige Zain som lever på gatan i Beirut. Förra året fick den jurypriset vid filmfestivalen i Cannes och på Stockholms filmfestival tilldelades den manuspriset samt röstades fram till publikens favoritfilm 2018. Därtill har den nominerats till en Oscar i kategorin bästa utländska film. Foto: AP/Bilal Hussein

”De kommer växa upp en dag – och bli arga vuxna”

Nadine Labaki slog igenom med mysiga filmer om människor i marginalen. I Sverigeaktuella dramat ”Kapernaum” skildrar den libanesiska regissören istället övergivna gatubarn i Beirut.

– Det enda som fick mig att stå ut var känslan av att jag hade ett uppdrag, säger hon om inspelningen.

I Libanons huvudstad Beirut finns det ett gammalt parkeringshus där minderåriga – fram till helt nyligen – hölls i burar. På betonggolv, bakom gallerväggar, satt föräldralösa och övergivna gatubarn, misshandlade och våldtagna barn och barn som flytt undan kriget i Syrien, men som hamnat i en annan sorts krigstillstånd – i Beiruts slum. En stöld eller ett slagsmål senare befann de sig i en bur.

Idag är just denna förvaringsplats stängd, men barnen har inte försvunnit. Gemensamt för dem alla är att de saknar id-handlingar som skulle kunna öppna dörren in till det libanesiska samhället. I stället befinner de sig på utsidan, på en tunn avsats som stupar ner mot avgrunden.

I ”Kapernaum” hittar gaturbarnet Zain en tillfällig trygghet i den eritreanska gästarbetaren Rahil, men när hon en dag försvinner blir han ensam kvar med hennes ettåring.

Foto: Scanbox Bild 1 av 4

Titeln ”Kapernaum” kommer från den bibliska staden där Jesus utförde många underverk, men också mötte motstånd mot sin lära. I Matteusevangeliet beskrivs hur han förbannade staden och förklarade att den skulle störtas ner i Hades på den yttersta dagen. I fransk litteratur blev ordet en term för kaos och oordning – eller helt enkelt ”helvete”. När Nadine Labaki började arbeta med filmen dök ordet upp som en reaktion på det absurda i att en bit papper skulle kunna avgöra vem som är människa.

Foto: Scanbox Bild 2 av 4

Alla skådespelarna i filmer är amatörer som själva har erfarenhet av att leva utanför samhället. Zain al Rafea, som spelar huvudrollen, är flykting från Syrien levde utan papper i Libanon i åtta år.

Foto: Scanbox Bild 3 av 4

Från vänster: Regissören Nadine Labaki med skådespelarna Zain Al Rafeea och Yordanos Shiferaw.

Foto: Vianney Le Caer/AP Bild 4 av 4