Annons

Venstres ledare: Sverige kommer följa Danmark

Partiet Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen.
Partiet Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen. Foto: Lars Dareberg

Danmarks stängning av gränsen är våldsam, men nödvändig för att stoppa smittspridningen av covid-19. Det menar både de vanliga danskar och politiker som SvD träffade bara timmarna innan det inte längre gick att resa in i Danmark som svensk.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Heidi Krumheardt Mortensen och Michael Mortensen har precis tagit ett bad.

Foto: Lars DarebergBild 1 av 5

Rasmus Skovsgaard, polischef på Kastrup flygplats.

Foto: Lars DarebergBild 2 av 5

Cecilie Johansen med sin dotter Tilde.

Foto: Lars DarebergBild 3 av 5

Nu stänger Danmark gränsen till Sverige och Tyskland. På Kastrup syns många passagerare med munskydd

Foto: Lars DarebergBild 4 av 5

Anna Brohammer och Stig Bergström.

Foto: Lars DarebergBild 5 av 5

Heidi Krumheardt Mortensen och Michael Mortensen har precis tagit ett bad.

Foto: Lars DarebergBild 1 av 1

KÖPENHAMN. Marssolen skiner från en klarblå himmel och värmer de danskar som tagit sig utomhus denna lördag förmiddag. Nere vid Kastrup Strandpark märker man inte mycket av att Danmark numera är ett land där fruktan för corona stängt ner stora delar av samhället. På stranden leker några barnfamiljer och en strid ström av vinterbadare vandrar ut mot det
snäckformade kallbadhuset.

Heidi Krumheardt Mortensen, iklädd badrock, har nyss tagit sitt morgondopp i det femgradiga vattnet med silhuetten av Öresundsbron som fond. Hon tycker det känns extremt att Danmark om några timmar nu ska stänga bron och gränsen mot Sverige.

– Det är våldsamt, men det är nog nödvändigt. Så låter det i alla fall om man lyssnar på experterna från Sundhedsstyrelsen och vi litar på deras råd, säger hon.

– Vi vet ju inte hur det här kommer att utveckla sig men när man tittar på Italien är det ju en sådan situation man vill undvika.

Heidi Krumheardt Mortensen och Michael Mortensen har precis tagit ett bad.
Heidi Krumheardt Mortensen och Michael Mortensen har precis tagit ett bad. Foto: Lars Dareberg
Annons
Annons

Rasmus Skovsgaard, polischef på Kastrup flygplats.

Foto: Lars DarebergBild 1 av 1

Hon får medhåll av maken Michael Mortensen, som säger att det viktiga är att kapa toppen av kurvan på smittspridningen.

– Om de säger att tio procent av den danska befolkningen kommer att smittas, cirka 600.000 personer, och tio procent av dem behöver sjukhusvård då handlar det om 58.000 personer. Vår
sjukvårdspersonal sliter redan på sjukhusen som det är.

För bägge två handlar de långtgående åtgärderna för att dämpa smittspridning om solidaritet med de sjuka och svaga, och om en stängning av gränsen kan hjälpa till med det, är det ju bra.

– Men jag måste säga att jag annars inte är en av dem som vill stänga gränsen. Förhoppningsvis blir det bara tillfälligt, säger Heidi Krumheardt Mortensen.

Rasmus Skovsgaard, polischef på Kastrup flygplats.
Rasmus Skovsgaard, polischef på Kastrup flygplats. Foto: Lars Dareberg

I strandkanten bygger Cecilie Johansen sandkakor med dottern Tilde på ett och ett halvt år. Hon är sjukskriven just nu vilket gör att det inte var ett problem att hålla dottern hemma från förskolan. Hon står bakom regeringens hantering av frågan.

– Visst är det våldsamt med sådana åtgärder, men jag förstår dem. I början var jag rädd men nu tänker jag mer på dem som är i riskgrupperna som mina föräldrar. Dem tar vi hand om lite extra just nu.

Staden Köpenhamn är inte heller sig själv, det pulserande folklivet har gått i stå.

– Man får ju inrätta livet efter det här och det är ganska lätt när man har småbarn. Egentligen behöver hon bara en spann och en lekplats. Ett likadant läge i flera månader till skulle däremot kännas lite oöverskådligt.

Annons
Annons

Cecilie Johansen med sin dotter Tilde.

Foto: Lars DarebergBild 1 av 2

Nu stänger Danmark gränsen till Sverige och Tyskland. På Kastrup syns många passagerare med munskydd

Foto: Lars DarebergBild 2 av 2

– Då hade jag nog blivit tokig, lägger hon till.

Cecilie Johansen med sin dotter Tilde.
Cecilie Johansen med sin dotter Tilde. Foto: Lars Dareberg

Det varpå fredagkvällen som den danska statsministern Mette Frederiksen offentliggjorde regeringens beslut på en presskonferens. Under de närmaste fyra veckorna kommer Danmark att stänga alla gränser och på det sättet försöka förhindra utökad spridning av corona-smitta. Beslutet är det senaste i raden av långtgående åtgärder med bland annat stängda skolor och förskolor, en stängd offentlig sektor och nedstängning av en lång rad offentliga och privata samlingsställen som bibliotek, barer och nattklubbar. Utrikesdepartementet har avrått danskar från att resa överhuvudtaget, även till länder som ännu inte har så stor smittspridning för att inte i sin tur ge dem problem.

Det märks inte minst på Kastrup, Danmarks största flygplats. Här är full aktivitet med mängder av resenärer, framförallt utländska, som nu reser hem. Överallt bär människor ansiktsmasker och i ankomsthallen där man brukar kasta sig om halsen på varandra, hälsar människor med knoghälsningar och nickningar.

Nu stänger Danmark gränsen till Sverige och Tyskland. På Kastrup syns många passagerare med munskydd
Nu stänger Danmark gränsen till Sverige och Tyskland. På Kastrup syns många passagerare med munskydd Foto: Lars Dareberg
Annons
Annons

I högtalaren uppmanar flygplatsen till handtvätt och handsprit, men också till avstånd till andra resenärer och rekommenderar att man inte tar i hand, kramas eller kyssas på kind. Ansvaret för att upprätthålla stängningen av gränsen ligger på dansk polis, som bara fått få timmar på sig att förbereda arbetet som även utförs på södra Jylland, i Rødby och Gedser samt i Fredrikshavn på Jylland och i Helsingør. Vid alla gränsövergångar har polisen samma mål.

– Vår uppgift är att begränsa smittspridningen. Därför kommer alla som inte har synnerliga skäl att vistas i Danmark att avvisas, sa Rasmus Skovsgaard, polischef på Kastrup flygplats vid en
presskonferens på lördagsförmiddagen.

Kastrup är ju hela Skånes flygplats. Hur gör ni med de svenska resenärer som ska resa från Kastrup?

– De kommer att stoppas på bron eller på tågperrongen, och skickas tillbaka igen. Däremot kommer svenskar som kommer till Kastrup från utlandet, att få lov att ta sig hem till Sverige.

Inne i Terminal 3 har det liberala oppositionspartiet Venstres partiledare Jacob Ellemann-Jensen dykt upp för att hålla en spontan presskonferens. Han är övertygad om att de åtgärder som Danmark nu inför även kommer att införas i Sverige.

– Vi är kanske lite före er. Svenskarna hade kanske inte samma behov för att åka ner i Europa för att åka skidor som danskarna, ni har ju egna skidbackar. Därför har vi kanske drabbats hårdare, säger han men är också medveten om att åtgärderna som nu införts kostar.

– Människor förlorar sina jobb och företag har det svårt. Det måste vi i Folketinget hjälpa dem med. Och vi måste agera nu.

Annons
Annons

Anna Brohammer och Stig Bergström.

Foto: Lars DarebergBild 1 av 1

Klockan böjar närma sig tolv och nere på perrong 2 körs det sista tåget mot Sverige. Ett tidigare planerat spårarbete gör att bussar nu ska frakta svenska resenärer hem över bron. Från och med söndag kommer polis och militär att sköta gränskontrollen på perrongen. Danska medborgare och resenärer med synnerliga skäl som arbete kommer att släppas in. Ett vanligt familjebesök gäller inte som ”synnerligt skäl”.

Anna Brohammer och Stig Bergström.
Anna Brohammer och Stig Bergström. Foto: Lars Dareberg

Svenskarna Anna Brohammer och Stig Bergström kom till passkontrollen på flygplatsen två minuter över tolv, men kom in utan problem. Efter några lugna veckor på Sri Lanka, där man inte har så mycket coronasmitta, var det lite av en chock att komma hem.

– Men vi hade ju läst om det i tidningarna så vi var ju förberedda, säger hon innan de går på bussen mot Sverige.

Klockan närmar sig ett och på vägen tillbaka hem är Öresundsbron, en av Skånes viktigaste trafikleder, nästan tom. Ute på den konstgjorda ön Pepparholm vinkar polisen ner de enstaka bilar som ändå kommer, på en mindre sidoväg. Alla utan synnerliga skäl avvisas och lotsas tillbaka till Sverige. En stund senare kommer ett tweet från Köpenhamns polis.

”Kl 13 hade tretton bilar avvisats på Öresundsbron och 0 personer på Kastrup”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons