Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

De kan ännu stoppa Trumps hot mot västs säkerhet

(uppdaterad)
Säkerhetsrådet

Mot president Trumps alla uttalanden ska ställas en del av hans utnämndas. Hoppet är ännu inte ute om en för väst balanserad utgång, tror Alfred Askeljung (C).

[object Object]
USA:s försvarsminister James Mattis - kan han stoppa Trumps dumheter? Foto: J. Scott Applewhite / TT

Det saknas sannerligen inte analyser av president Trump, hans regering och vilken politik USA kommer att föra under hans ledning. Inte minst i svenska medier har tonläget bitvis varit ovanligt högt. Visst, Trumps kontinuerliga kamp mot media ger skäl att oroas, inte minst de bisarra presskonferenser som har hållits.

Men regeringspolitik genomförs inte genom twittrande och presskonferenser, utan genom lagstiftning och myndighetsutövning. De utnämningar som Trump hittills har gjort till sin administration verkar faktiskt vara lugnande besked för dem som bryr sig om säkerhetsfrågor och USA:s agerande i omvärlden.

Trumps försvarsminister James Mattis är omskriven som en stabil, erfaren militär och Natovän, bland annat här på Säkerhetsrådet och i The Economist. Utfrågningarna av honom ger ytterligare skäl att tro att han kan vara en stabiliserande faktor för USA:s utrikespolitik och militära åtaganden. Inte bara förespråkar han en fortsatt tydlig linje mot Ryssland, fortsatt engagemang i Nato och permanent amerikansk militär närvaro i östra Europa. Han stödjer också kärnvapenavtalet med Iran, har uppmärksammat den aggressiva kinesiska politiken i Sydkinesiska sjön och har sagt sig vara beredd att övertyga Trump om fördelarna med Nato.

Annons
X

Om han får presidentens öra kommer den amerikanska säkerhetspolitiken förmodligen inte att stå inför några större omvälvningar. Att han redan nu verkar stå på sig mot Trump i personalfrågor bådar gott. Mattis kommer inte att bli en försvarsminister som låter sig köras över.

Att den tilltänkte utrikesministern Rex Tillerson inte heller delar Trumps syn på Nato eller kärnvapenavtalet med Iran bådar också för stabilitet i säkerhetspolitiken. Tillerson verkar också vara öppen för nya sanktioner mot Ryssland och har fördömt den ryska invasionen av Ukraina som olaglig. När till och med en utrikespolitisk hök som senator John McCain (R) accepterat Tillerson kan man förvänta sig att tillräckliga garantier har getts om USA:s framtida förhållande till Ryssland.

Flera tilltänkta medlemmar i Trumps regering har uttryckt åsikter som skiljer sig från presidentens. CIA-chefen Mike Pompeo tänker inte återstarta några tortyrprogram, trots Trumps stöd för det i valet, något som Pompeo har varit tydlig med både i utfrågningar och i skriftliga svar till senaten. Justitieministern Jeff Sessions har sagt sig vara emot ett register för muslimer. Inte heller vill han ha ett inreseförbud för muslimer.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Listan kan göras längre men det allmänna intrycket en utomstående betraktare får är att Trumps regering i mycket liten utsträckning är bunden till hans vallöften och uttalanden. Givet att Trump är påverkbar så är det glada nyheter.

  De kongressledamöter och senatorer som kommer att granska den nya administrationen har en grannlaga uppgift att agera grindvakter mot yttre påverkan. Rapporterna om ryska hackerattacker har ställt det här på sin spets. Att senatens underrättelsekommitté, trots den politiska risken, väljer att undersöka Trumps kopplingar till Ryssland är också ett gott tecken på att de demokratiska institutionerna inte kommer att vika sig.

  Givet det som framkommit hittills verkar slutsatsen att Pax Americana skulle vara över lite prematur. Det är något att hoppas på.

  ALFRED ASKELJUNG är tidigare ordförande i Centerstudenter.

  Annons

  USA:s försvarsminister James Mattis - kan han stoppa Trumps dumheter?

  Foto: J. Scott Applewhite / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X