Annons

”De idéburna bör få en bättre roll i välfärden”

Idéburna verksamheter erbjuder högkvalitativ vård på många områden, skriver Anna Starbrink. Bilden är från ­Ersta Hospice på Folkungagatan i Stockholm.
Idéburna verksamheter erbjuder högkvalitativ vård på många områden, skriver Anna Starbrink. Bilden är från ­Ersta Hospice på Folkungagatan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De idéburna aktörerna har ett stort mervärde att tillföra. De driver ofta uppskattade verksamheter med hög trovärdighet. Vi liberaler skulle ­vilja att de fick en annan ställning som bättre till­vara­tar deras särskilda värden och kvaliteter, skriver Anna Starbrink, Liberalerna.

Publicerad

Idéburna aktörer spelar en för liten roll i svensk välfärd. Nya EU-regler kan ge dem bättre möjligheter att verka – men Sverige verkar ointresserat av att utnyttja möjlig­heten att ändra dagens hämmande regelverk. Vi libe­raler vill mana regeringen att ta ansvar för landets idéburna välfärdsskapare.

Ideella krafter har länge spelat en stor roll inom välfärdsområdet. Historiskt har idéburna organisationer stått för en stor del av utbildning, omsorg och sjukvård. I andra delar av världen är det än i dag frivilligkrafterna som står för all den välfärd som ­erbjuds, när den offentliga strukturen inte mäktar med eller kanske inte ens finns. Men även i länder med starka välfärdsstater har de idéburna aktö­rerna ofta stor betydelse. Så är det tyvärr inte i Sverige. Det vill vi göra något åt.

Anna Starbrink

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons