”De höga dödstalen är inte äldrevårdens fel”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den handlingsförlamning som rådde i Sverige vid början av coronapandemin är en upprepning av vad som hände vid tsunamikatastrofen. Vi måste rätta till systemfelen som lett till dessa brister, skriver professor emeritus Sten Lennquist.

Under strecket
Publicerad
Annons

Äldrevården har i den politiska debatten hamnat i fokus som den organisation vars brister orsakat, eller i varje fall i hög grad bidragit till, Sveriges höga dödlighet i covid-19. Detta är att flytta fokus från den egentliga orsaken, nämligen bristen på en kraftfull övergripande ledning vid nationell kris.

Sverige har en äldrevård som vi kan vara stolta över och som ligger i topp vid internationella jämförelser. Det finns brister, främst orsakade av svårigheten att få tillräckligt mycket kvalificerad personal som ställer upp på de hårda och inte alltid glamorösa arbetsförhållandena. Det behöver vi lösa med att skapa bättre arbetsförhållanden och rimlig ersättning till den personal som utför det här för oss alla viktiga arbetet. Därför är det positivt att den pågående pandemin påmint om sådana brister och att man tar dem på allvar i debatten.

Annons
Annons
Annons