Annons
X
Annons
X

De hårda attackerna får stöd av israelerna

Dödssiffran efter lördagens attack mot Gaza fortsatte på söndagen att stiga samtidigt som Hamas varnade för en tredje palestinsk intifada. Israeler SvD pratat med är dock inte rädda. De är arga.

Nema Ali säljer mynta utanför Damaskus-porten i östra Jerusalem: – Attacken slog mot fattiga och hungriga. Jag tror det leder till en tredje intifada.
Nema Ali säljer mynta utanför Damaskus-porten i östra Jerusalem: – Attacken slog mot fattiga och hungriga. Jag tror det leder till en tredje intifada. Foto: EMMA LÖFGREN

Solen lyser över torget i centrala Kiryat Gat, en stad med 50 000 invånare, de flesta av judisk härkomst, belägen i södra Israel.

Två mil bort ligger Gazaremsan. Där har minst 290 människor dödats och många hundra skadats under det senaste dygnet och det har inte undgått någon här, även om lugnet ger sken av att det är en helt vanlig söndag i slutet av december. Gaza är avlägset, men bedrägligt nära på samma gång. På lördagen ljöd bomblarmet över Kiryat Gat för första gången på åtta år och gjorde invånarna smärtsamt uppmärksamma på hur långt Hamas qassam-raketer egentligen når.

Ingen skadades, raketen slog ner utanför staden. Däremot drog en känslostorm igång. Alla som hade minsta lilla anledning att ifrågasätta den israeliska offensiven mot Hamas slöt omedelbart upp bakom sin regerings beslut.

Annons
X

– Vi blev nästan träffade, säger Oren Toledaho som väntar på sin mat på ett litet falafel-gatukök i närheten av nyss nämnda torg.

Oren Toledaho är i 20-årsåldern och har precis avslutat sin militärtjänst. Därför vet han själv hur han ska bete sig i den uppkomna situationen, förklarar han, men han är upprörd ändå.

– För min systers, min mammas och min flickväns skull. Vi kan inte leva så här. Varje timme, varje dag, i duschen, när vi sover, hela tiden måste vi vara beredda, säger Oren Toledaho.

På bordet inne på den lilla restaurangen ligger en dagstidning. Förstasidan och baksidan har slagits ihop för att alla krigsrubriker ska få plats. En stor bild föreställande en explosion tar störst utrymme.

– Här står det ”STRIKE”, översätter Toledaho det största ordet. Det är inte en negativ rubrik, men inte heller en positiv. Jag tror att alla här tyckte att attacken var helt rätt.

Israel utförde på söndagen fler lufträder mot Gaza och förberedde sig också inför en möjlig markoffensiv genom att frakta stridsvagnar mot Gazaremsan och kalla in 6 500 reservister.

Gårdagens israeliska anfall riktades bland annat mot den egyptisk-palestinska gränsen. Flygvapnet attackerade över 40 tunnlar på Gazasidan, sade arméns taleskvinna till lokala medier och tillade att tunnlarna misstänks ha använts för att smuggla vapen, knark och människor.

Bombningarna rapporteras ha utlöst kaos vid gränsen, dit Egypten skickat ambulanser och vård­material. Egyptiska gränsvakter sköt i luften för att hindra okontrollerad gränstrafik. En egyptisk polis dödades i går kväll. Enligt polis- och vårdkällor träffades mannen av kulor från Gazaremsan. Vem som avlossade skotten är oklart.

Luftanfallen till trots fortsatte Hamas att skicka raketer mot israeliskt område, vilket ytterligare bidrog till att öka spänningen i landet. Hittills uppges en man ha dödats och fyra skadats.

– Vi behövde attackera för det har gått för långt. De skjuter raketer hela tiden, i dag har jag hört att tre stycken slog ner i Ashdod, säger Yoel Chocron och syftar på en av grannstäderna.

Han sitter på en bänk i Kiryat Gat-solen med två vänner och alla tre är lika överens som alla israeler SvD talat med – bombningarna var berättigade. Yoel Chocron tycker att Hamas raketer är fruktansvärda, men han är inte rädd. Han är bara hämndlysten.

Det sägs att många av de döda var civila. Vad tycker du om det?

– Civila? Det är synd, men de måste lämna ut terroristerna. Israels mening är inte att träffa civila.

På vägen mot Jerusalem kör SvD förbi fler stridsvagnar på väg i motsatt riktning, mot Gazahållet. Sex stridsplan lyfter också med täta mellanrum och rör sig åt samma håll.

– Gaza är starkt, men när Israel kommer med flygplan, helikoptrar och marktrupper ... Vad ska Hamas göra? frågar sig den palestinske taxichauffören Ioweiat Ibrahim retoriskt.

Han slår uppgivet ut med händerna för en sekund innan han åter greppar ratten.

– Det är värre än någonsin nu. För araber i hela Israel, inte bara i Gaza, kommer det att bli värre.

Studenten Mohammad Hawash står utanför Damaskusporten i Östra Jerusalem och väntar på sin pappa. Även han är palestinier och oroad över situationen.

– Den är inte bra. Jag tycker det är orättvist. Jag hoppas att det blir fred och att vi börjar räknas som människor, precis som alla andra, säger han och får medhåll av myntaförsäljerskan Nema Ali.

– Attacken slog mot fattiga och hungriga. Jag tror att det kommer att leda till en tredje intifada, säger hon.

En tredje intifada är också något som Hamas-ledaren Khalid Mishal hotar med. Han upprepade i en intervju med Al Jazeera att innan några som helst förhandlingar kommer på tal ”måste blockaden hävas och gränsövergångarna öppnas”.

Israels försvarsminister Ehud Barak säger i sin tur att det vore som om USA skulle förhandla med al-Qaida.

Se webb-tv från CNN edition.cnn.com
Annons
Annons
X

Nema Ali säljer mynta utanför Damaskus-porten i östra Jerusalem: – Attacken slog mot fattiga och hungriga. Jag tror det leder till en tredje intifada.

Foto: EMMA LÖFGREN Bild 1 av 4

En karavan med lastiblar som transporterar stridsvagnar på vägen mot Gaza.

Foto: EMMA LÖFGREN Bild 2 av 4

Hadar Cohen och Bar Israel tycker att anfallet mot Gaza borde ha kommit för länge sedan.

Bild 3 av 4

Torget i Kiryat Gat i södra Israel är så gott som folktomt.

Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X