De har skrivarcirkel om Håkan Hellströms texter

I ett mysigt rum på biblioteket har Viktor, Stella och Elina skrivarcirkel. De har nyss avslutat en övning med Håkan Hellströms låttexter.

”Ibland får vi olika scenarion som vi ska skriva utifrån. En gång var det unga och gamla som ska sitta vid ett bord och prata. Det var väldigt roligt att skriva om det”, säger Stella (i mitten).
”Ibland får vi olika scenarion som vi ska skriva utifrån. En gång var det unga och gamla som ska sitta vid ett bord och prata. Det var väldigt roligt att skriva om det”, säger Stella (i mitten). Foto: Ari Luostarinen

Varannan torsdagseftermiddag ses gänget på Hornstulls bibliotek för att utveckla sitt skrivande.

–  Vi får skrivuppgifter först. Ibland lyssnar vi på musik eller poesi. Sedan får vi frukt och juice, berättar Viktor, 12 år.

Dagens tema är Håkan Hellström-låten "Det kommer aldrig va över för mig". De har lyssnat på låten tillsammans med sin skriv­ledare Cecilia Billsdotter Jonsson, och ska nu skriva om texten till en egen novell eller kortprosa (en kortare text). Låten handlar om en man som är 39 år, som blickar tillbaka på sitt yngre jag.

–  Han tänker tillbaka på när han var ung och lycklig eller olycklig. I min text skriver jag om honom i tredje person, när han är 70 år och tänker tillbaka på sitt liv, säger Elina, 12 år.

På kursen får gruppen inspiration och hjälp med vad de ska göra med olika idéer.

–  Jag tycker väldigt mycket om att skriva, men ibland kör jag fast eller får idétorka. Då är det bra med uppgifter här, som jag kan fortsätta med hemma, säger ­Stella, 12 år.

De har övat på hur man skriver noveller och poesi, därtill lärt sig hur en roman är uppbyggd. När det ­gäller romanskrivandet tycker de att det kan vara lätt att börja, men svårt att komma till själva handlingen. När man ska skriva en roman tipsar de om att man ska göra en plan för vad den ska handla om, vilka personer som ska vara med och vad som kommer hända i historien.

Cecilia Billsdotter Jonsson är skrivledare och har massor av bra tips på hur man blir bättre att skriva. Foto: Ari Luostarinen

–  Jag tänker ofta att man ska börja med en personbeskrivning. Det ska vara mystiskt, och man ska få en känsla av den personens värld, säger Viktor.

–  Man kan också tänka på ­saker som har hänt en själv och försöka skriva utifrån det, säger Elina.

Ett annat av Viktor, Elina och Stellas tips är att skriva om någon dröm som man haft. Miljöbyte är också en sak som kan locka fram inspirationen. Ibland läser de upp de färdiga texterna för varandra, men inte alltid.

–  Ibland vågar vi inte. Man kastar liksom ut lite av sig själv, och det kan vara läskigt, säger Viktor.

Alla tre vill gärna jobba som författare, eller möjligtvis journalister, när de blir vuxna.

”Ibland får vi olika scenarion som vi ska skriva utifrån. En gång var det unga och gamla som ska sitta vid ett bord och prata. Det var väldigt roligt att skriva om det”, säger Stella (i mitten).

Foto: Ari Luostarinen Bild 1 av 2

Cecilia Billsdotter Jonsson är skrivledare och har massor av bra tips på hur man blir bättre att skriva.

Foto: Ari Luostarinen Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X