De gör utflykten till en kulinarisk upplevelse

Oavsett ambitionsnivå på matlagningen är många överens om att ett utomhuskök förhöjer naturupplevelsen.
Oavsett ambitionsnivå på matlagningen är många överens om att ett utomhuskök förhöjer naturupplevelsen. Foto: Ulrika Pousette, Gustav Gräll

Med stormköket utsett till 2020 års julklapp lär ännu flera söka sig till naturen. SvD Mat&resor har mött experterna som vet hur utflykten blir en kulinarisk upplevelse.

Under strecket
Publicerad

Niki Sjölund växte upp i Åsele och hade skogen som främsta lekplats. Idag plockar han vilda växter åt stjärnkockar.

Foto: Gustav Gräll

Niki Sjölund lagar ofta mat över öppen eld när han är utomhus, men tycker att det finns fördelar med både sprit- och gaskök.

Foto: Gustav Gräll

Med en liten skärbräda, svampkniv och några få råvaror kommer man långt i uteköket.

Foto: Gustav Gräll

Frida Ronge har varit med om flera utemåltider i klass med trestjärniga restaurangbesök.

Foto: Calle Magnusson

Kocken Frida Ronge lagar gärna enkla nudelrätter i naturen. Hon gillar kombinationen av frisk luft, varm mat och kall öl.

Foto: Frida Ronge

I Hanna Olvenmarks kommande kokbok finns flera så kallade ”one pot”-rätter, där allt tillagas i samma kastrull.

Foto: Ulrika Pousette

Hanna Olvenmark äter gärna ute året om och tycker att det är ännu mer välgörande att komma ut i naturen så här års.

Foto: Ulrika Pousette

Snabblagad utelunch i form av stekt svamp, potatis, silverlök ochvitkål, samt grädde, äpple och lingon. På toppen det välsmakande ogräset våtarv.

Foto: Gustav Gräll
Annons

Niki Sjölund sätter upp spritköket med van hand. Sedan dröjer det inte länge innan han har hackat silverlök och vitkål och fått stekröken att stiga från den lilla skogsdungen.

Medan kålen sakta karamelliseras plockar han fram en liten gasbrännare, tänder ytterligare ett friluftskök och fyller en panna med trattkantareller och ostronmussling – två av de svampar som kan plockas även så här års.

Annons
Annons
Annons