Annons

De gör tvärtemot väst – hämtar hem IS-barnen

Zagidat Abakarova var 29 år när hon reste in i Syrien från Turkiet. Hon födde två barn i kalifatet. Till höger: Tjetjeniens huvudstad Groznyj.
Zagidat Abakarova var 29 år när hon reste in i Syrien från Turkiet. Hon födde två barn i kalifatet. Till höger: Tjetjeniens huvudstad Groznyj. Foto: Maria Georgieva

Många barn och kvinnor som levt under IS blodiga regim har flugits hem till Ryssland och andra öststater – med Tjetjeniens hjälp. Metoden skiljer sig från den som tillämpas i väst.

Människorättsaktivisten Kheda Saratova jobbar med att identifiera kvinnorna och barnen.

Nu stärker hon Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrovs humanitära varumärke genom att få hem ryska medborgare från kalifatets ruiner.

Publicerad

 

GROZNYJ, TJETJENIEN Kheda Saratova bläddrar i en tjock pärm fullmatad med bilder på barn som fortfarande kan befinna sig i Syrien och Irak.

Kheda Saratova sitter som medlem i Tjetjeniens människorättsråd. Hon intar ofta statens position i politiska frågor. Tjetjeniens starke ledare Ramzan Kadyrov har flera intressen i att finansiera återvändarnas flygningar från Syrien. ”Ramzan, alla Rysslands mammor tackar dig”, står det på Saratovas skylt.

Foto: Maria Georgieva Bild 1 av 7

Kheda Saratova hjälper ryska medborgare som åkte till IS att återvända. Hon tror att uppemot 2 000 efterlysts som saknade av sina släktingar. Officiellt avslutade Ryssland sitt återvändarprogram 2017. Det finns inga federala program i nuläget. – Det var mycket dåligt att de avbröt programmet. Barnombudsmannen avbröt programmet. Betydligt fler barn hade kunnat vara hemma nu.

Foto: Maria Georgieva Bild 2 av 7

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov (till höger) och hans närmaste man, parlamentsledamoten Adam Delimchanov. Den sistnämnde är efterlyst i Dubai som misstänkt för att legat bakom mordet på Sulim Jamadajev 2009.

Foto: Musa Sadulayev/NTB Scanpix Bild 3 av 7

Fembarnsmamman Zalina Gabibulayeva ville själv inte vara med på bild. Hennes 11-åriga Fatima passar sin bror Mohammed i lägenheten i centrala Groznyj. Fatima trivdes i kalifatet innan bombningarna, och beskriver att det fanns en vardag också.

Foto: Maria Georgieva Bild 4 av 7

Zalinas yngste son Mohammed föddes i ett kurdiskt flyktingläger efter att Zalina och barnen smugglades ut ur IS-kontrollerat territorium i mitten av 2017.

Foto: Maria Georgieva Bild 5 av 7

Zagidat Abakarova, var 29 år när hon reste till Syrien i slutet av 2014. Hon fick hjälp att återvända från Syrien med Khedas hjälp, och arbetar med psykologstöd åt andra återvändare som volontär. Hon vittnar om svält och hårda bombningar i Raqqa.

Foto: Maria Georgieva Bild 6 av 7

Dzjannet Erezchebovas (bakom skrivbordet) dotter försvann I Mosul I November 2016. Hon har letat efter henne sedan dess. Två anhöriga, en blind man man och hans fru, har rest till Tjetjenien från grannrepubliken Dagestan för att leta efter sina döttrar. De ber om Khedas och Dzjannets hjälp. De vill inte tro att döttrarna rest till Syrien för att kriga. – Vi vet exakt var de befinner sig. Den yngre dottern är fängslad. Namnet som nämns är Zalugova Magomedova.

Foto: Maria Georgieva Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons