Unge AhmedDe ger inte upp om radikaliserade Ahmed

Idir Ben Addi som Ahmed.
Idir Ben Addi som Ahmed. Foto: Triart

Ahmed tar stort intryck av en lokal imam och vänder sig snart mot sin mamma, sin syster, sin lärare. Han är en av bröderna Dardennes minst tilltalande protagonister. Ändå vägrar de ge upp om honom.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hur uppstår radikalisering? Svaret gäckar. Åsne Seierstad försökte i ”Två systrar” ta reda på varför två intelligenta, välintegrerade muslimska flickor kunde ansluta sig till IS utan att få något svar. Belgiska Ahmed kunde vara deras lillebror. Han är duktig i skolan, hans arbetande mamma och äldre syster har inga problem med samhället. Det enda som fattas är möjligen en far. Men plötsligt vill Ahmed inte ta sin lärarinna i hand längre.

Liksom i de flesta Dardenne-filmerna följer kameran Ahmed tätt i hälarna och den leder oss snart till en ”källarmoské” med en ung imam som driver en livsmedelsaffär på dagarna. Om Ahmed känner sig vilsen i tillvaron så är imamen desto tvärsäkrare om vad som är rätt och fel, vilka som är trogna och vilka som är otrogna, vad som är rent och vad som är orent. Snart tillämpar Ahmed imamens språkbruk på sin familj. Ahmeds mamma som tar sig ett glas vin till maten är ett ”fyllo” och systern som bär en urringad tröja är ”en hora”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons