De gamlas by på de odödligas ö

Vad kan vi lära om sunt åldrande av de som själva blivit äldst? SvD-journalisten Henrik Ennart – författare till boken ”Åldrandets gåta” – har tillsammans med fotografen Malin Hoelstad besökt Okinawa. Den japanska ön är en så kallad Blå zon där människor blir exceptionellt gamla.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Skönhetsmiss. Iha Setsuk vann tävlingen och är nu hälsoambassadör för att sprida en sund livsstil bland äldre och motverka demenssjukdomar.

Foto: MALIN HOELSTAD

Iha Setsuk, 84 år, spelar stränginstrumentet koto i en orkester som brukar turnera runt i Japan. Efter lite övertalning framför hon klassikern Sakura sakura.

Foto: MALIN HOELSTAD

Ny sund generation. Människorna i medelklassområdet Kitanakagusku håller på att gå om fiskebyn Ogimi och få högst medellivslängd på Okinawa. Iha Setsuk med sin syster Kuniyoshi Cazue, 89, och systerdotterdottern Laura.

Foto: MALIN HOELSTAD

97-åriga Sayo Miyagi rensar ogräs utanför sitt hus i Ogimi. Hon är på gott humör och passar på att göra fint i trädgården innan barnbarnen kommer på besök i helgen. Hon tror att hennes hälsa mått bra av att hon varje dag i många år gick till och från sitt arbete som låg nästan en mil bort.

Foto: MALIN HOELSTAD

”Det går inte att separera grönsaksodling från friskt åldrande”, säger Emiko Kinjo, dietisten som för 23 år sedan började dokumentera den traditionella maten hon nu serverar på sin restaurang i Ogimi. ”Odlingen ger de gamla fantastisk motion och de får alltid äta färska grönsaker.”

Foto: MALIN HOELSTAD

De friska åldringarna åt den traditionella maten som var kalorisnål och tät på vitaminer.

Foto: MALIN HOELSTAD

Hälsohot. Yngre generationer har gått över till snabbmat och för dem försämras hälsan snabbt.

Foto: MALIN HOELSTAD
Annons

Sumiko Taira rör sig vigt när hon rensar i jordnötslandet. Det är bråttom för snart är det helg.

–Då kommer mina barnbarns barn hit från stan och hämtar grönsaker, säger hon med sin lite barska uppsyn.

Annons
Annons
Annons