Annons
X
Annons
X

De förutser dollarns fall

Den amerikanska dollarn sjunker stadigt i betydelse när det gäller världens valutareserver och vissa bedömare förutspår nu att valutan snart kommer att förlora sin självklara roll som den ledande valutan.

Både euron och den kinesiska yuanen har större andel av den globala penningmängden än dollarn.
Både euron och den kinesiska yuanen har större andel av den globala penningmängden än dollarn. Foto: SCANPIX

Jämfört med en korg av andra tunga valutor har dollarn nått sin lägsta nivå på 15 år (enligt IMF), vilket indikerar att fler länder väljer andra valutor när de gör affärer, skriver CNBC på nätet.

Dollarn är visserligen än så länge ohotad när det gäller valutareserv; 62 procent av världens centralbankers valutareserv på motsvarande 6 biljoner dollar är i dollar. Men andra valutor vinner mark.

– I allmänhet räknar inte folk med att dollar ska tappa sin ställning men det kommer att hända och de kan bli så snart som inom 5-10 år, säger Dick Bove på analysfirman Rafferty Capital Markets.

Annons
X

Bove hänvisar till en mängd olika uppgifter men i fokus för hans argumentation ligger valutans allt mindre andel av världens penningmängd; från nära 90 procent i början på 1950-talet till drygt 15 procent idag.

Faktum är at både euron och den kinesiska yuanen har större andel av den globala penningmängden.

– I den mån Kina lyckas öka sin andel av världens valutamarknad kommer USA att förlora i vikt, säger Bove.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En svagare position för dollarn får omedelbara konsekveser för ett land med ett budgetunderskott på över 1 biljon dollar per år, förklarar han.

  – Om dollarn förlorar sin position som den tryggaste valutan i världen innebär det också att man inte längre kan trycka egna pengar för att betala den skulden ... Kreditvärderingsinstituten funderar redan nu i termer av att den amerikanska statskulden har en för hög rating, säger Bove till CNBC.

  Bove är inte den enda som varnat för dollarns ställning men ämnet har tappat i aktualitet i takt med ett ökat tempo i den amerikanska ekonomin. Men problemen för Barack Obama att få till stånd en kompromiss kring statsbudegeten kan öka oron kring den finansiella stabiliteten.

  – Om dollarn inte längre erbjuder den trygghet som investerare förväntar sig kommer den inte längre att kunna användas som säkerhet på bankernas finansieringsmarknad, varnade professor Barry Eichengreen på University of California i en debattartikel i Financial Times i höstas.

  Dollarn kommer inte att betraktas som ett bra alternativ för internationella reserver och den kommer inte att ses som ett tryggt medel för handel, förklarade Eichengreen.

  Samtidigt kan man konstatera att dollarn ännu åtnjuter en särskild status som “safe haven” I tider av oro.

  – Den främsta säkerhetsfrågan för USA som nation är att vi bevarar dollarns ställning som världens reservvaluta. Den frågan är tusen gånger viktigare än att Nordkorea testar en atombomb men ändå gör vi allt för att missbruka den positionen, säger Michael Pento, vd på Pento Portfolio Strategies.

  Han spår att dollarn inom några år kommer att råka riktigt illa ut, och att det kommer hand i hand med en kris på den amerikanska obligationsmarknaden.

  Vad kan du om amerikansk ekonomi?

  Har du koll på USA:s delstater - och deras ekonomi? quiz.svd.se Stora amerikanska företag - var ligger deras huvudkontor? quiz.svd.se Har du koll på snabbmatskedjorna? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Både euron och den kinesiska yuanen har större andel av den globala penningmängden än dollarn.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X