Perfect Guide

Elbilarna som utmanar Tesla

Tesla Model 3 väntas bli den första elbilen som lockar de riktigt stora massorna. Men konkurrenterna jagar i backspegeln. Vem blir först att nå massorna?

Folk-Teslan
Tesla Model 3
Utan tvekan den mest omtalade elbilen de senaste åren. Med ett pris på ungefär 350 000 kronor innan miljöbilspremier har den alla förutsättningar att locka bilägare som tidigare inte vågat satsa på elbil.

Annons

Dock har problem i fabriken gjort att kunderna fått vänta på sina bilar. Tidigast nästa år lär de första exemplaren dyka upp på Stockholms gator.

Bilen är i samma storleksklass som Audi A4 eller BMW:s 3-serie, och precis som i Model S och Model X får Model 3 all hårdvara som behövs för att bilen senare ska bli helt självkörande.

Siffermässigt handlar det om 0-100 km/h på 5,6 sekunder och räckvidden beräknas till 50 mil. Alltså fullt tillräckligt för de allra flesta.

Kias smarta succé
Kia Niro EV

Smarta och faktiskt ganska snygga Kia Niro har blivit en succé i både laddbart och icke laddbart hybridutförande. Nu får dessa varianter också sällskap av ett helelektriskt alternativ.

Kia Niro EV, som den heter, lanseras i två olika utföranden. I standardutförandet sitter ett batteri på 64 kWh som ska räcka till över 45 mils körning per laddning. Den som inte behöver så lång räckvidd och samtidigt vill spara några kronor kan välja ett batteri på 39,2 kWh som ska ge 30 mils räckvidd.

Elvarianten är några centimeter längre än sina hybridsyskon och rymmer fullt tillräckliga 451 liter bagage. Bilen kan förbeställas redan nu, men den riktiga lanseringen sker i januari 2019.

Tysk kraft och elegans
Audi E-tron Quattro

Prismässigt ett hopp upp från Kia Niro
och Tesla Model 3, med sina cirka 800 000 kronor. Men Audis starka varumärke och lojala ägare kan ändå göra bilen till en storsäljare. Trots att bilen inte är officiellt prissatt, går det redan nu att förhandsboka ett exemplar genom en deposition på 20 000 kronor.

Bilen ska klara 0-100 km/h på 4,6 sekunder, genom att leverera 435 hästkrafter. Räckvidden ska trots prestandan ligga på utmärkta 50 mil. Formmässigt handlar det om en relativt slank och sportig suv, med släktdrag från den klassiska Audi-kombin.

Alla exakta fakta och priser blir offentliga om några få veckor, när bilen lanseras i slutet av september.

Japansk retroflört
Honda Urban EV

Under Frankfurtsalongen tidigare i år var det
inte någon hästkraftspäckad supersportbil som drog de flesta blickarna åt sig, utan en söt och tuff retro flörtande skapelse från Honda. Urban EV har lånat formdrag och uppsyn från första generationen Honda Civic som såldes mellan 1972 och 1979.

På salongen presenterades bilen som ett framtidskoncept, men succén var så omedelbar
att Honda snabbt bestämde sig för att sätta bilen i produktion. De första bilarna ska finnas på vägarna i slutet av nästa år.

Om Honda vågar hålla kvar vid det spännande utseendet återstår att se, produktionsbilar brukar ju ofta bli utslätade versioner av koncepten. När det gäller tekniska specifikationer får vi också vänta in den officiella releasen.

Till Toppen