De flesta väljer lte

I maj 2008 fick finansminister Anders Borg in 2,1 miljarder kronor till statskassan genom att auktionera ut mer utrymme i etern till telebolagen. De fyra stora svenska mobiloperatörerna ropade in frekvenser som de får använda till vilken radioteknik som helst.

De flesta väljer lte, huvudspåret mot 4G, fjärde generationen mobiltelefoni. Men det finns de som i stället fortsätter med en utveckling av dagens 3G-nät och siktar på en teknik som kallas hspa evolved.

Under strecket
Publicerad
Annons

Johan Lindgren, vd Telenor Sverige.
– Vi räknar med att dra igång med lte redan under fjärde kvartalet 2009. Övergången till lte kommer att gå snabbt och därför vill vi inte investera så mycket i att höja hastigheten i de nuvarande 3G-näten. Vi ser en tydlig beteendeförändring hos våra kunder. De vill hela tiden ha tillgång till musik och andra strömmande medier både i sina mobiler och datorer, var de än är. Då behövs det nät med bra prestanda för att klara det. Vi ska också bygga ut med lte för att konkurrera direkt med vanligt fast bredband via telenätet.

Erik Hallberg, chef för Telia Soneras svenska mobilverksamhet.
– Just nu ser vi hur den bärbara datorn håller på att bli personlig, precis på samma sätt som mobilen. Många har den alltid med sig för att via mobilnäten komma åt internet, oavsett var de är. Både i Sverige och i Norge har vi ett tryck på oss från konsumenterna att bygga ut snabbare nät. Det handlar om rätt stora investeringar och då föredrar vi att göra det med lte i stället för att fortsätta med hspa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons