De flesta välavlönade sitter på vd-poster

För femte gången i rad granskar LO inkomster för 199 personer i det som definieras som elitskikt - de högst avlönade i samhället.

Under strecket
Publicerad
Annons

50 av dem är vd:ar i de största företagen, resten är bland annat regering och riksdag, parterna på arbetsmarknaden, medier, ekonomer och folkrörelser. Eftersom materialet är litet har de olika grupperna delats in i tre maktelitgrupper: Näringsliv, demokratisk och byråkratisk. De granskade personernas inkomst, avkastning av kapital och inkomster och avdrag för näringsverksamhet ingår. Inkomsten jämförs därefter med en genomsnittlig industriarbetarlön.
Den nya rapporten gäller 2003, då den genomsnittliga industri- arbetarlönen var 247 217 kronor om året. Jämfört med den är den genomsnittliga inkomsten för de granskade 11,7 gånger högre. Granskningen går tillbaka till 1950 och då var motsvarande skillnad 11,1. År 1980 var avståndet nere i 4,9 industriarbetarlöner.
För den grupp som LO kallar byråkratiska gruppen motsvarade inkomsten 5,9 industriarbetarlöner år 2003 och den grupp som kallas demokratiska var motsvarande siffra 4,1.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons