Annons

De flesta som föds i dag väntas fylla 100 år

Sedan 1950 har medelåldern stigit dramatiskt. De flesta barn som föds i dag kommer att fylla hundra år, hävdar tyska och danska forskare. Även Livsmedelsverkets nya kostråd för äldre tar fasta på att vi biologiskt är skapade för att bli 115 år – i genomsnitt. Men dålig mat och allt fler kemikalier är nya hot som kan störa utvecklingen.

Uppdaterad
Publicerad

Den äldsta människan som levt var fransyska och hette Jeanne Calment. Hon avled 1997 vid en ålder av 122 år och 164 dagar. Just det anses därför markera ett tak för människans maximala biologiska livslängd, även om obekräftade uppgifter talar om människor blivit ännu äldre.

–Den stora förändringen är inte att den maximala åldern ökat. Vi vet att människor blev över 100 år gamla även på 1600-talet och 1700-talet, och troligen även under antiken. Den stora förändringen är att många fler blir riktigt gamla och att medellivslängden stigit dramatiskt, säger Brun Ulfhake, professor i anatomi vid Karolinska institutet.

Hur gammal vill du bli? Marcus Ljungström, 32, Göteborg: – Så länge som jag dör kolavippen och inte blir gammal och gaggig så är jag nöjd. Jag vill inte ha någon cancer eller så heller. Hade vetat när jag skulle dö så hade jag nog gjort ganska radikala saker, känner jag.

Bild 1 av 6

Hur gammal vill du bli? Eva Berglund, 61, Stockholm: – Om man tror på evigt liv så är det en oväsentlig fråga. Livet går via barnen, det är de som för det vidare. Alla vuxna har ett barn inom sig och det är evigt.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 2 av 6

Hur gammal vill du bli? Mikael Pedersen, 47, Stockholm: – Det är en jättesvår fråga. Men är man frisk och har tankarna i behåll så vill jag bli gammal. Men om man hamnar i en situation där man inte är frisk så hade jag nog velat avsluta det tidigare.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 3 av 6

Hur gammal vill du bli? Manolo Diaz, 69, Stockholm: – Jag vill vara frisk, och är jag det så vill jag bli gammal. Jag vill inte ligga i sängen som någon blomma.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 4 av 6

Hur gammal vill du bli? Eva-Karin Fredriksson, 25, Göteborg: – Jag kan tänka mig att leva ett långt liv så länge jag är frisk och har trevligt sällskap: gubben vid liv och lite vänner, då vill jag leva länge.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 5 av 6

Hur gammal vill du bli? Tobias Belforth, 30, Göteborg: – Det vill jag inte veta. Om jag visste när jag skulle dö så skulle jag inte stå ut med ångesten.

Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons