Annons
X
Annons
X

”De flesta har en moralisk kompass”

Både Norge och Danmark har en lag om att man ska hjälpa människor i livsfara. I Sverige har förslaget sågats av en statlig utredning. Maxstraffet för den man som misstänks ha stulit från en medvetslös person på ett tunnelbanespår kan blir fängelse i sex år.

03:28:56 - Han misstänks stjäla bland annat plånbok och mobil.
03:28:56 - Han misstänks stjäla bland annat plånbok och mobil. Foto: EFTERLYST. SÄNDS IKVÄLL PÅ TV3 KL 21

Mannen som är i 30-årsåldern greps i fredags i en lägenhet i Akalla. Han sitter nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld och häleri tillsammans med ytterligare två personer som misstänkts för häleri, samt i ett fall även för skyddande av brottsling.

Fallet med mannen som stal från en medvetslös 38-åring och sedan lämnade honom att bli påkörd av tåget har väckt starka reaktioner bland allmänheten. Händelsen har också blossat liv i diskussionen kring huruvida Sverige borde ha en civilkuragelag eller inte.

I dag saknas en sådan lag. Det gör att gärningsmannen bara dömas för grov stöld, vilket kan ge fängelse i upp till sex år om gärningen anses ha varit av ”särskilt farlig eller hänsynslös art”.

Annons
X

Förslaget om en lag som gör allmänheten skyldig att ingripa om någon utsätts för livsfara har drivits hårt av Kristdemokraterna. Senast i veckan sa partiets rättspolitiska talesperson Caroline Szyber att man fortsätter kämpa för en lagstiftning, trots att den utredning som presenterades förra året om saken fick många kritiska remissvar.

Utredaren, justitedepartementets rättschef Olle Abrahamsson, kom då fram till att en civilkuragelag inte skulle på någon nämnvärd positiv effekt.

En av de som var negativt inställd till lagförslaget var justitiekanslern Anna Skarhed.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om jag kommer ihåg det rätt var det ett betänkande av Olle Abrahamsson och han är en väldigt klok person. Det jag tror jag skrev i vårt remissvar var att de överväganden som han hade gjorde delade jag, och det är nog den uppfattning jag fortfarande har, säger Anna Skarhed, som samtidigt säger sig förstå att människor i sådana här fall som med tunnelbanetjuven reagerar starkt.

  – Naturligtvis kan man bli oerhört upprörd, men vad jag har hört av den diskussion och debatt som varit sedan det här hände så finns det ju vissa saker som ändå talar mot det här.

  Risken finns också att lagen skulle kunna få en negativ effekt, menar hon, och syftar på utredarens rädsla att det skulle göra det svårare att få folk att vittna.

  – De flesta människor har ju en moralisk kompass som är helt självklar. Varken du eller jag skulle ha lämnat den här mannen på spåret, och så är det ju egentligen för de 99 andra också.

  I dag finns en civilkuragelag i Norge, Danmark, Frankrike och vissa delstater i USA. Men det tycker inte Anna Skarhed är något skäl till att vi ska ha det även i Sverige.

  – Där hade man väl inte fått någon effekt om jag förstod det rätt, jag minns inte om man hade utvärderat det men man kunde i alla fall inte dra slutsatsen att det hade någon positv effekt, säger hon.

  – Sedan är det naturligtvis fruktansvärt med det som hände men det skulle nog inte alls ha hjälp med en civilkuragelag i det här läget kan man nog lugnt säga.

  Se hela sekvensen från stationen svd.se
  Annons
  Annons
  X

  03:28:56 - Han misstänks stjäla bland annat plånbok och mobil.

  Foto: EFTERLYST. SÄNDS IKVÄLL PÅ TV3 KL 21 Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X