Annons

”De fick krypa fram i drivor av snö”

I dag är det 75 år sedan Sovjetunionen anföll Finland och Vinterkriget inleddes. Sovjet ville ”rätta” till gränsdragningen – ungefär som på Krim och i dagens Ukraina. Under sovettiden tegs Vinterkriget ihjäl och de anhöriga till dödade sovjetiska soldater fick ingen kompensation. Det sistnämnda ändrades när Putin blev president.

Under strecket
Publicerad

Lifanova Lidia Alexandrovnas morbror stred i finska vinterkriget. ”Vad fanns att förstå? Han hade fått en order”, säger hon på frågan om hon och hennes familj förstod varför han hade skickats ut i krig.

Bild 1 av 2

Ludmila Alexandrovna Serbskayas far stred i finska vinterkriget. ”Jag anser inte att min far dog i onödan”, säger hon.

Foto: ALEX BELENKYBild 2 av 2

**– Pappa visste att Finland **var ett självständigt land. Han ville inte att bolsjevikerna skulle förstöra Finland på samma sätt som de hade förstört Ryssland. Men när han blev inkallad hade han inget val, säger Jelena Kulagina (53) i Moskva. Hon jobbar som producent för Sveriges television i Moskva.

Hennes far Aleksandr Kriviskij var judisk läkare, född år 1909. När Vinterkriget bröt ut bodde han i Leningrad och skickades omedelbart till fronten för att ta hand om de sårande.

Annons
Annons
Annons