Annons

Charlotta Buxton:Maktkampen som till och med chockar brittisk press

Justitieministern Michael Gove har fått favoritkandidaten Boris Johnson att falla. Kampen står nu huvudsakligen mellan Gove, som ses som en svikare, och den brittiska inrikesministern Theresa May. Maktkampen inom de konservativa har chockat till och med de brittiska tabloiderna.

Under strecket
Publicerad
Foto: Matt Dunham/AP
Foto: Stefan Rousseau/AP
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Foto: Matt Frost/IBL
Foto: Dominic Lipinski/AP

”Också du, Michael”. Det var Boris Johnsons far, Stanley Johnsons, reaktion då den brittiska justitieministern Michel Gove valde att ställa upp i de konservativas partiledarval. Samtidigt körde Gove dolken i Londons före detta borgmästares politiska ambitioner. Sällan har kampen om ett partiledarskap sett så här ful ut.

Nomineringarna lämnades in på torsdagen och spelfältet är klart. Där ser kampen nu ut att stå mellan inrikesministern Theresa May, Michael Gove och den euroskeptiska energiministern Andrea Leadsom. De två andra kandidaterna, Stephen Crabb och Liam Fox, släpar efter hos vadslagningsbyråerna. Men inom drygt två månader blir en av kandidaterna Storbritanniens nästa premiärminister. Den premiärminister som får det tuffa uppdraget att förhandla om landets utträde ur den Europeiska Unionen.

Annons
Annons
Annons