Annons

Merete Mazzarella:De ofrivilligt barnbarnslösa ska hålla tyst

Foto: TT

Varför har barnbarn blivit så viktiga? Många äldre talar om barnbarnen som det mest meningsfulla i deras liv. Så skulle mina föräldrar aldrig ha sagt.

Under strecket
Publicerad

”Den snabbaste rörelsen i världen är en mor- eller farmors när hon ska visa foton av sina barnbarn.” Det var en man som sa det – och inte utan ett smått nedlåtande skrockande – men faktum är att också många äldre män i dag talar om barnbarnen som det mest meningsfulla i deras liv. Så skulle mina föräldrar aldrig ha sagt, lika litet som de flesta i deras generation. Visst gladdes de åt sina barnbarn, de ville gärna få dem på besök men umgänget fungerade huvudsakligen på de äldres villkor, det fanns en distans, barnbarnen var inget livsprojekt.

Varför har barnbarn blivit så viktiga? Kanske för att vi i min generation känt att vi har något att ta igen: när vi ser tillbaka på de korta mammaledigheternas (och de icke-existerande pappaledigheternas) tid kan vi smått ångerfullt tycka att vi för våra egna yrkesambitioners, vårt eget självförverkligandes, skull inte fullt ut tog vara på tiden som småbarnsföräldrar.

Annons
Annons
Annons