Annons
X
Annons
X

De får Maria Bonnier Dahlins stipendium

Jasmin Dariyani och Hilde Retzlaff utses till årets stipendiater av den stiftelse Jeanette Bonnier grundade till minne av sin omkomna dotter. En utmärkelse som ofta ger en bra skjuts framåt i konstkarriären.

Konstliv
Hilde Retzlaff och Jasmin Daryani i biblioteket i Bonniers representationsvilla Nedre Manilla på Djurgården.
Hilde Retzlaff och Jasmin Daryani i biblioteket i Bonniers representationsvilla Nedre Manilla på Djurgården. Foto: Christian Habetzeder

Stipendierna om 100 000 kronor vardera delas ut årligen till unga konstnärer. Minnesutställningen ”Samlade verk” på Bonniers konsthall i somras med 79 stipendiater från de 30 år stiftelsen varit verksam, visade att det ofta blivit ett viktigt stöd i början av ett fruktbart konstnärskap.

Jasmin Daryani, ur ”To Disembody”. Foto: Maria Bonnier Dahlins stiftelse

Jasmin Daryani, född 1988 och utbildad på Konstfack, kom till Sverige som 1-åring från Iran medan kriget mellan hennes hemland och Irak pågick. ”Dagen jag föddes föll sex missiler från himlen”, skriver hon. En händelse Daryani, som huvudsakligen arbetar med fotografi, tagit som utgångspunkt i verket för en konstnärlig gestaltning av explosionen som kraft och känsla i verket ”To Disembody”. Den egna bakgrunden färgar valet av en dagsaktuell tematik kring migration och minnen. ”Hennes fotografier är på samma gång intima och stenhårda”, påpekar juryns i sin motivering.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Hilde Retzlaff, ”Logogram”, utställningsvy. Foto: Maria Bonnier Dahlins stiftelse

  Hilde Retzlaff, född 1990 och masterstudent på Konsthögskolan i Stockholm, arbetar mycket med funnet material, sådant som kasserats och ligger på gatan. I hennes konst kan materialet bli både skulpturer och vävar. På galleri Niklas Belenius visade hon utställningen ”Logogram” med betongskulpturer gjutna i upphittade rester av förpackningar av frigolit. På gallerigolvet stod de som stelar, resta stenar, ruvande som totempålar och laddade med industriell mytologi. ”Hilde Retzlaff skriver att hon befinner sig på en andlig resa. Vi ser fram emot att följa henne på den”, lyder jurymotiveringen.

  Annons
  X

  Maria Bonnier Dahlins stiftelse grundades 1985 av Jeanette Bonnier till minnet av dottern Maria som omkommit i en bilolycka. Årets stipendier är de första som delas ut efter Jeanette Bonniers bortgång i våras. Stipendiatutställningen äger rum på Bonniers konsthall senare under 2017.

  Annons

  Hilde Retzlaff och Jasmin Daryani i biblioteket i Bonniers representationsvilla Nedre Manilla på Djurgården.

  Foto: Christian Habetzeder Bild 1 av 3

  Jasmin Daryani, ur ”To Disembody”.

  Foto: Maria Bonnier Dahlins stiftelse Bild 2 av 3

  Hilde Retzlaff, ”Logogram”, utställningsvy.

  Foto: Maria Bonnier Dahlins stiftelse Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X