”De etablerade partierna har inga svar”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas av journalister under partiets valturné inför EU-valet i maj 2019.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas av journalister under partiets valturné inför EU-valet i maj 2019. Foto: Johan NIlsson/TT

Det politiska missnöje vi ser idag kan inte kompenseras med pengar, det finns ingen prislapp på förlorad respekt och självkänsla. Populister sätter fingret på den ömma punkten: de etablerade partierna har inget svar att ge. Det skriver Mats Leijon, debattör och grundare av nystartade tankesmedjan kontra.guru.

Under strecket
Publicerad

Mats Leijon.

Foto: Privat
Annons

Missnöjespartier växer som svampar ur jorden över hela Europa. Och när ett av dem blir domesticerat, och börjar klä sig i kostym, lockat av tanken på att faktiskt närma sig den verkliga makten, så växer nya konstellationer fram för att ta deras plats.

Vilka svar har etablerade politiska partier på de uttryck för oro, missnöje och ilska som vi ser utvecklas framför våra ögon i form av röster på populistiska partier?

Annons
Annons
Annons