Annons
X
Annons
X

Ökande klyftor väcker kritik: ”Systemet gynnar rika”

Inkomstskillnaderna ökar i Sverige – trots regeringens ambitioner om motsatsen. Finansminister Magdalena Andersson (S) kan inte säga varför. Nu höjs krav från såväl vänster- som högerhåll om att regeringen måste agera för att vända utvecklingen.

Vårbudgeten 2017
Finansminister Magdalena Andersson uppmanas från både vänster- och högerhåll att minska de ekonomiska klyftorna.
Finansminister Magdalena Andersson uppmanas från både vänster- och högerhåll att minska de ekonomiska klyftorna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Hög tillväxt. Sjunkande arbetslöshet. Rekordhög sysselsättning.

Den lägsta andelen i utanförskap sedan 1990-talet – och den lägsta statsskulden sedan 1970-talet.

Det var vad finansminister Magdalena Andersson ville prata om när hon på tisdagsmorgonen presenterade vårbudgeten. Vad hon däremot inte kunde förklara var varför inkomstskillnaderna väntas öka i år – trots regeringens uttalade ambition om att de ekonomiska klyftorna ska minska.

Annons
X

– Vi får se närmare på vad det är som händer mellan 2016 och 2017, säger hon till SvD.

Den så kallade gini-koefficienten, som är det vanligaste måttet på ekonomisk ojämlikhet, har det senaste decenniet ökat från 0,227 till 0,317. Det betyder att inkomstskillnaderna har ökat med 40 procent. Orsaken är framför allt att bidragen inte har höjts i samma takt som lönerna, samtidigt som kapitalinkomsterna har stigit kraftigt.

Förra året sjönk gini-koefficienten på grund av skattehöjningar och fördelningspolitiska reformer som regeringen genomförde, visar den ekonomiska vårpropositionen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men i år vänder alltså ojämlikheten uppåt igen. Enligt regeringens prognos rör det sig om en ökning med måttliga 0,001 (på en skala mellan 0 och 1). Den siffran exkluderar dock kapitalinkomsterna, vilket gör att ökningen sannolikt blir betydligt högre.

  – Det visar att det finns väldigt, väldigt mycket kvar att göra, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, som menar att nästa budgetförhandling nu måste handla om att höja kapitalskatterna.

  Ulla Andersson (V). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  – I dag har vi ett skattesystem som är byggt för att gynna de rika. Vi har stora ränteavdrag och rut-avdrag som går till de med högst inkomster. Vi har en väldigt låg kapitalbeskattning, vi har ingen förmögenhetsskatt, vi har ingen arvs- och gåvoskatt och vi har en låg bolagsskatt. Det är vi rätt ensamma om i västvärlden, säger Ulla Andersson.

  Även Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson, Ulf Kristersson, menar att regeringen blundar för växande klyftor – men säger att det främst handlar om att integrationen inte fungerar.

  – Klyftan mellan utrikes och inrikes födda är den största klyftan, både när det gäller inkomst, sysselsättning och många andra saker. Jag tror att problemen som följer i den klyftans spår inte alls bara handlar om ekonomi. Det handlar om sociala problem, utanförskap och kriminalitet, säger Kristersson till SvD.

  I stället för höjda skatter vill Moderaterna se åtstramningar i bidragssystemen och fler enkla jobb.

  Finansminister Magdalena Andersson är fåordig om vilka reformer som kan vara aktuella för att minska de nu växande ekonomiska klyftorna, men säger så här till SvD:

  – Nu finns det möjlighet för regeringen att komma med ytterligare åtgärder i höstens budget för att få ner gini-koefficienten.

  Annons

  Finansminister Magdalena Andersson uppmanas från både vänster- och högerhåll att minska de ekonomiska klyftorna.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 2

  Ulla Andersson (V).

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X