Annons

De driver på för hållbar teknik

TCO Development arbetar för en mer hållbar och rättvis it-bransch. Bland annat hållbarhetscertifieras it-produkter. Under våren 2013 certifierades den första smarta telefonen och förhoppningarna är att det ska bli allt fler.

Under strecket
Publicerad

Galaxy S4.

Tenn, volfram, tantal och guld är alla oumbärliga beståndsdelar i till exempel smarta mobiler och surfplattor. Många av dessa metaller hittas till stor del i det krigshärjade och fattiga Kongo-Kinshasa, en handel som har underblåst konflikten då den hft en betydande roll vid finansieringen av väpnade grupper.

Foto: REX/SUSAN SCHULMAN.

– Utvecklingen har gått otroligt snabbt och industrin har inte hunnit med helt enkelt. Det är först nu som hållbarhet och rättvisa villkor börjar uppmärksammas inom it-sektorn, säger Anna Pramborg, kommunikationsansvarig på TCO Development, en fackligt ägd organisation som sedan 1992 arbetar för hållbarhet inom it.

**Mest känd är **organisationen för sin hållbarhetscertifiering av it-produkter och så sent som i våras certifierades den första smarta telefonen, Samsung Galaxy S4. TCO Certified riktar sig först och främst till professionella inköpare som ett verktyg vid val av produkter. Drivkraften ligger i att påverka industrin att ta hänsyn till social hälsa och miljö i sin produktion.

Annons
Annons
Annons