De dolda biblioteken fascinerar

Under strecket
Publicerad
Annons

Per Wästberg, Anita Theorell (text)
Hans Hammarskiöld (bild)
Resa i tysta rum Okända svenska slottsbibliotek
320 s. Albert Bonniers Förlag. CA 476:-

Vad är en pocketbok? Det är pendlarens trogne följeslagare, den klent bemedlades inträdesbiljett till de vittraste sällskap. Pocketboken låter sig utan protester misshandlas av grälsjuka utrops- och frågetecken i marginalen. Inte ens för understrykningar med en kulspetspenna som plöjer djupa fåror i det billiga, lösa papperet ger den sin läsare dåligt samvete. För pocketboken tål allt och förlåter allt.
Annat är det med de gamla, högtidliga volymer som vi kan bekanta oss med i Resa i tysta rum. Okända svenska slottsbibliotek, den oskattbara, oöverträffade trojkan Per Wästbergs, Anita Theorells och Hans Hammarskiölds nya svenska äventyr. Inte ens den värsta barbar till läsare skulle drömma om att klottra i Vitruvius ”De Architectura” i tio delar som finns på Sveriges vackraste träslott, Fullerö, ett smyckeskrin i vitt och mörkt rosa, som ägts i många
släktled av ätten Cronstedt. Inom parentes sagt: författarna talar inledningsvis litet beklagande om ”vår fattiga isolering”, Sveriges geografiska isolering från kontinenten. Tack gode Gud för den, menar jag. Hur lätt till exempel skulle inte Fullerö slott kunnat bli en askhög som resultat av en invasionsstyrkas närvaro i trakterna kring Västerås. Tack vare denna fattiga isolering finns allting kvar i detta land, utom sådant förstås, som dess egna invånare själva ödelagt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons