Annons

De dödas hus ger stenålderns människor liv

Vad kan vi veta om hur människor pratade med varandra, vad de kände och tänkte för 4500 år sedan? Arkeologen Jonathan Lindströms skildring av fynden från Dödshuset i Turinge ger oss en ny bild av stenåldern.

Uppdaterad
Publicerad

På Historiska museet i Stockholm kan besökaren följa Sveriges förhistoria, från inlandsisens försvinnande till järnålderns centralmakt, som en väg utan förgreningar eller återvändsgränder. På en väl upptrampad stig vandrar vi förbi jägarstenålderns enkla eldar, via de första jordbrukarnas monumentala stenkammargravar och runt hörnet in till bronsålderns hövdingadömen. Från det enkla till det komplexa, från jägare till jordbrukare – precis som vi förutsätter att det ska vara.

De flesta märker nog inte ens den lilla montern med en benkam från Gotland, med ett snidat människohuvud och älghuvud. Detta föremål är dock vittnesbörd om att vår förhistoria var långt ifrån en enkelriktad utveckling. Den vittnar även om de starka band som fanns norrut och österut och som kom att forma förhistorien på ett allt annat än förutsägbart vis.

Annons
Annons
Annons