Annons

De brygger öl på glaciärvatten i Arktis

För den som vill brygga öl i Arktis är åtminstone en ingrediens lokalproducerad. Glaciärvattnet. Resten måste fraktas till ön med båt. Men världens nordligaste bryggeri jobbar hårt för att göra produktionen mer hållbar.

Under strecket
Sofia Eriksson / TT
Publicerad

Svalbard bryggeri ligger i hamnen i Longyearbyen. De kämpade för att ändra lagen så att det blev tillåtet att brygga öl på den norska ögruppen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svalbard bryggeri gör öl på glaciärvatten, alla andra ingredienser måste skeppas till Spetsbergen med båt.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Alla som bor i Longyearbyen måste ha ett särskilt kort om de vill köpa alkohol i butik. Men de får inte köpa hur mycket som helst.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Just nu testar bryggeriet att lagra en öl i sådana här fat inne i en gruva i Longyearbyen. Tanken är att ta fram en limiterad ölsort som en hyllning till gruvsamhället.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I den här maskinen får ölburkarna sina etiketter.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ida Larsen sköter den dagliga verksamheten på Svalbard bryggeri.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ida Larsen visar mäsken som numera blir till energi och förser bryggeriet med varmvatten.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svalbard bryggeri startades av den tidigare gruvarbetaren Robert Johansen. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Halvvägs mellan det norska fastlandet och Nordpolen ligger en plats känd för norrsken, isbjörnar – och sotiga gruvor. Koldriftens hundraåriga historia märks inte bara genom den svarta rökplym som stiger från kraftverket i Longyearbyen. Den har också gjort avtryck i lagstiftningen.

Att tillverka alkohol på Svalbard var olagligt från 1928 till 2014. Förbudet var ett försök att minska fylla och alkoholism hos de gruvarbetare som under många år dominerade den norska ögruppen.

Annons
Annons
Annons