Annons

De borgerliga har gjort valfrihet en björntjänst

Mycket tyder på att husläkarmottagningen Serafen i Stockholm såldes till ett skandalöst underpris. Diskussionen därefter är vad politikerna förtjänar: en misstro där samtliga välfärdsentreprenörer dras över en kam. Resultatet är en björntjänst för dem som välkomnar förtagande i välfärden, skriver Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för Timbros välfärdsprogram.

Under strecket
Publicerad

I december 2007 såldes husläkarmottagningen Serafen i centrala Stockholm för 700 000 kronor. Det är en summa som i dag måste betraktas som ett skandalöst underpris – åren efter försäljningen har Serafen gått med en vinst på mellan 2 och 4 miljoner per år. I den kritikstorm som beslutet väckte värjde sig de ansvariga politikerna med att summan baserades på en oberoende värdering utförd av revisionsbyrån Price Waterhouse Coopers, som kommit fram till att den var marknadsmässig.

Ekots granskning av affären tyder dock på att revisionsbyrån aldrig fick ett korrekt underlag av Landstinget. Misstanke har därför väckts om att det i botten fanns en ideologiskt motiverad vilja att så fort som möjligt bryta loss Serafen ur det offentliga ägandet, och att man därför sålde verksamheten till ett kraftigt rabatterat pris till personalen.

Annons
Annons
Annons