Annons
X
Annons
X

”De borgerliga fick något att skylla på”

Finanskrisen, det rödgröna samarbetet, vårmotionen och ett ”misslyckat valmanifest”. Det är några av förklaringarna till Socialdemokraternas valfiasko, enligt partiets kriskommission.

S ANALYS OM VALFIASKOT KLAR

I september 2008, med två år kvar till valet, var de rödgrönas övertag i opinionen betryggande. De ledde med 15 procentenheter över regeringspartierna.

Men sedan sker en ”kraftig scenförändring”, konstaterar den socialdemokratiska kriskommissionen i sin första delrapport, som presenterades under fredagen.

Efter en dramatisk omsvängning i opinionen tappar Socialdemokraterna försprånget, och gör sitt sämsta valresultat på nästan 100 år.

Annons
X

De politiska följderna av finanskrisen är en av huvudförklaringarna till den borgerliga valsegern, enligt Morgan Johansson i kriskommissionen.

– De borgerliga fick något att skylla på när det gäller utvecklingen på arbetsmarknaden. De fick också möjlighet att framstå som garanter när det gäller ordning och reda i ekonomin, förklarar han, och påpekar att finanskrisen dessutom innebar att alliansen fick förmånen att gå till val i en ekonomisk uppgång.

Det rödgröna samarbetet, som inleddes hösten 2008, bidrog ”otvetydigt” till att minska det opinionsmässiga övertaget. Två kontroversiella förslag i den gemensamma budgetmotionen pekas ut som avgörande misstag: fastighetsskatten och höjd bensinskatt.

– Det var inte tydligt vad man skulle få i utbyte mot den här skattehöjningen. Det var ganska diffust, säger Anna Johansson, ledamot i kriskommission.

I mitten av augusti lovar oppositionen att, under kommande mandatperiod, avskaffa klyftan i beskattning mellan pensionärer och löntagare. Ett löfte värt 17 miljarder kronor.

– Men i opinionen händer nästan ingenting, vilket talar för att partiet grovt överskattade den frågans positiva vikt i valmanskåren, säger Morgan Johansson.

Inte heller det rödgröna valmanifestet lockade väljare till Socialdemokraterna:

– Det var för tunt, det borde ha varit starkare.

Nu måste partiet bli bättre på att själv sätta dagordningen, lyder en av slutsatserna i valanalysen.

– Det gör man genom att skapa konkreta samhällsbyggen och bilder. Det har vi inte klarat den här gången, säger Morgan Johansson.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X