De blåser liv i skärgårdsbion

I en knattrande röd liten Volvo anländer ”Spiderman 2” till Sverigepremiären på Resarö. Två filmälskande bröder har fått fart på den igenbommade skärgårdsbion.

Under strecket
Publicerad

Jakob och Elias Berglund växte upp i biosalongen. På Resarö har de förverkligat drömmen om en egen bio.

Annons

Bröderna Jakob Berglund, 24, och Elias Berglund, 26, arbetar båda som maskinister på SF:s biografer. Båda har läst filmvetenskap ända upp till d-nivån. När deras mamma såg att biopaviljongen på Resarö var till salu, tvekade de inte att slå till.
– Självklart är det en gammal dröm som vi förverkligar. Att ha en egen bio, och göra allt från att poppa popcorn och riva biljetter till att välja filmprogrammet. Här ute i skärgården kan vi göra det på vårt sätt utan att konkurreras ut av citybiografernas högteknik, säger bröderna.
Lagom till Harry Potterpremiären öppnade de sin sommarbio och tog emot publik ända från Vaxholm, där bion är stängd på sommaren. Sommarbion är öppen i juni, juli och augusti, tiden när skärgårdsbefolkningen flerdubblas och besökarna kan anlända båtvägen.
– Vi har fått mycket publik hittills – bara inte när Sverige spelade kvartsfinal i fotboll. Folk verkar uppriktigt biointresserade och glada över att det finns en bio på ön igen.

Den här morgonen har Jakob och Elias varit uppe tidigt och hämtat ”Spider-man 2” på lagret i Haninge. Ur bakluckan på den lilla röda Volvon lastas Spindelmannen i sju rullar, förpackad i trälådor med kodade etiketter.
– Vi har haft turen att få en av Filminstitutets öronmärkta kopior som går till avlägset belägna biografer. Nu kan vi visa filmen redan till Sverigepremiären, säger Jakob.
”Spider-man”-premiär på Resarö betyder fiskmåsar, 60-talsprojektor och monohögtalare. En premiär mot alla odds. I ett år har biopaviljongen varit stängd, i oviss väntan på de eldsjälar som krävs för att driva den.
– Vi är inga entreprenörer utan gör det här för att vi älskar film. Mamma håller ordning på bokföringen, och själva är vi nöjda så länge vi inte går back, säger Elias.
För en filmentusiast är biopaviljongen på Resarö en upplevelse i sig. Stolarna kommer från Astoria, är gamla och insuttna men förvånansvärt bekväma. Den gamla AGA-projektorn från 1961 har kvar sin kollucka där de kolstavar stacks in som en gång gav ljus åt filmen. Nu är de ersatta av modern teknik, men fortfarande är 60-talsprojektorn bättre på en del saker än den ultramoderna filmutrustningen, anser bröderna Berglund.
Träpaviljongen från början av 1900-talet ser ut som ett kinesiskt litet trädgårdsslott. Det uppfördes av en rik herre på Resarö, som hade tagit asiaternas parti i det rysk-japanska kriget. I entrén sitter gamla affischer från 60-talets midsommarfirande med dansband och tombola, och 30-talets kallbadhus.

Annons
Annons
Annons