Annons

De ber sin regering att inte ta emot dem

Augusti 2017. Ensamkommande asylsökande manifesterar på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Augusti 2017. Ensamkommande asylsökande manifesterar på Medborgarplatsen för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Foto: Maja Suslin/TT

Regeringen måste tydligt och klart slå fast att alla som söker asyl prövas enligt samma utlänningslag, skriver skribenten och debattören Merit Wager.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren och särskilt 2015 har ett osedvanligt stort antal afghanska medborgare sökt asyl i Sverige. De har till övervägande del inte kunnat styrka sin identitet eller sin ålder.
Många har också kommit från Iran, en del från Pakistan och saknar därmed asylskäl eftersom sådana prövas mot den sökandes medborgarskapsland.

De senaste årens turer kring afghanerna torde vara väl kända för de flesta. Aktivistnätverk samt en del politiker har tillsammans med de unga männen agerat oförtröttligt för att främst de, som först kallades ”ensamkommande barn” (varav många bedömdes vara vuxna), ska få stanna i Sverige. Detta trots att de genomgått två asylprocesser och fått avslag både hos Migrationsverket och i migrationsdomstol just för att de saknat asylskäl.

Annons
Annons
Annons