Den okända flickanDe belgiska bröderna har publiken i järngrepp

Adèle Haenel som läkaren Jenny i ”Den okända flickan”.
Adèle Haenel som läkaren Jenny i ”Den okända flickan”. Foto: Triart

Trots att väldigt lite sker i vanlig mening höjs spänningen hela tiden i bröderna Dardennes nya film ”Den okända flickan”, om läkaren Jenny som blir besatt av att ta reda på identiteten på en unga kvinna som dödats.

Publicerad
Annons

Ingen musik. Inga djärva kameravinklar. Inga tillbakablickar. Inga utvikningar. I stället ett rakt berättande om enkla människors grå vardag i ett anonymt stadslandskap. Till synes konstlöst men en bedräglig konstlöshet. De belgiska bröderna Dardenne känns omedelbart igen på sin minimalistiska men effektiva stil. Vi har mött den i ett tiotal filmer under två decennier. Jenny, huvudpersonen i ”Den okända flickan”, påminner om huvudpersonerna i ”Rosetta” och ”Två dagar, en natt”, hon har samma envishet och samma oräddhet trots alla hinder som omgivningen ställer upp för henne. Fastän väldigt litet ”händer” i vanlig mening höjs spänningen hela tiden.

Jenny (Adèle Haenel) är läkare på en vårdmottagning i ett utsatt område – dörren har porttelefon och är kameraövervakad. Patienterna är fattiga och slitna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons