Annons
X
Annons
X

De återvänder till världens mest förstörda stad

SvD i Aleppo | Rasmassor, sönderbombade gator och husskelett med trappor som hänger i tomma luften. Scenerna för tankarna till Dresden efter andra världskriget.

I östra Aleppo reser sig människor sakta ur spillrorna.

(uppdaterad)
Kriget i Syrien

Allting ligger i ruiner. Våningshusen, affärerna, marknaderna, sjukhusen, skolorna. Grå betongväggar har kollapsat som korthus, sjukhus har förvanskats till stålskelett och granatattacker och bombanfall har krossat vartenda fönster i staden. Som scenen ur en krigsfilm från en svunnen tid.

Fast det är ingen film, utan på riktigt. Detta är östra Aleppo, världens just nu kanske mest krigsförstörda stad. Här har fyra års strider rasat mellan rebeller och syriska regimen som belägrade området under sex månader och med hjälp av ryska bombningar tog tillbaka staden i december förra året. En regimseger som blev en sorts vändpunkt i Syriens sexåriga krig.

Grå betongväggar har kollapsat som korthus, sjukhus har förvanskats till stålskelett och granatattacker och bombanfall har krossat vartenda fönster i staden. Som scenen ur en krigsfilm från en svunnen tid. Foto: Lars Pehrson

På det 2,5 kvadratkilometer stora området fanns uppskattningsvis mellan 50 000 och 100 000 människor instängda, som evakuerades när regimen tog kontroll. Nu börjar vissa återvända till hem som inte längre finns, och bygga upp någon sorts ny vardag bland spillrorna.

Annons
X

Men vi har ingenting. Ingen elektricitet, vatten, mat, kläder eller pengar.

Vi möter några av dem när SvD som en av de första internationella medierna kör in bland husskeletten denna soliga onsdag i mars, med hjälp av Världshälsoorganisationens team på plats. Vid brödutdelning bland några grushögar på en bakgata står 39-åriga Lina Shawaa.

– Vi ville tillbaka så fort vi kunde. Östra Aleppo är vårt hem. Men vårt hus var helt sönderbombat. Vi hittade ett annat som folk flytt från. Men vi har ingenting. Ingen elektricitet, vatten, mat, kläder eller pengar, säger hon och gungar sitt två månaders spädbarn på armen medan treåringen med skygg blick trycker sig mot hennes rygg.

Tårögd berättar Lina Shawaa att hennes man försvann spårlöst för sju månader sedan, när striderna flammade som värst i östra Aleppo. Foto: Lars Pehrson

Inte heller har hon någon man kvar. Tårögd berättar Lina Shawaa att hennes man försvann spårlöst för sju månader sedan, när striderna flammade som värst i östra Aleppo.

– Han gick ut för att försöka hitta bröd trots bomberna och kom aldrig tillbaka. Jag vet inte vart han tagit vägen. Nu är jag ensam med två barn.

En annan kvinna kommer fram och berättar att även hennes man försvunnit. Det var under evakueringen när män och pojkar separerades från sina familjer av regimen, i många fall misstänkta för att tillhöra rebellerna. Nu är även hon ensam med två barn – det tredje dog i lunginflammation två månader efter födseln mitt under stridigheterna. Men ändå vill hon hem till östra Aleppo.

– Vårt hus finns inte mer. Förstört och plundrat. Vi bor nu med några andra i ett hus som i alla fall har väggar. Vi får lite ris, mjöl och dricksvatten av hjälporganisationer. Huvudsaken är att bombandet slutat och vi kan gå på gatorna utan att dödas, säger Fatma Hamida.

Och i skyn över oss dundrar syriska jaktplan, påväg mot fiendeland. Kriget är långt ifrån slut, och nya strider lurar kring hörnet.

Fast här är långt ifrån genomsäkert. Bland rasmassorna ligger mängder med minor och oexploderade sprängladdningar, främst annat från otäcka klusterbomber som släppts. Västerut hörs granatbeskjutning från rebellkontrollerat område kring Idlib. Österut ekar explosioner från område som hålls av terrorgruppen Islamiska staten. Och i skyn över oss dundrar syriska jaktplan, påväg mot fiendeland. Kriget är långt ifrån slut, och nya strider lurar kring hörnet.

Ändå måste livet gå vidare. I lördagens Svenska Dagbladet möter vi fler av Aleppos invånare och deras berättelser.

Annons
Annons
X

Grå betongväggar har kollapsat som korthus, sjukhus har förvanskats till stålskelett och granatattacker och bombanfall har krossat vartenda fönster i staden. Som scenen ur en krigsfilm från en svunnen tid.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Tårögd berättar Lina Shawaa att hennes man försvann spårlöst för sju månader sedan, när striderna flammade som värst i östra Aleppo.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X