X
Annons
X

De återvänder till världens mest förstörda stad

SvD i Aleppo | Rasmassor, sönderbombade gator och husskelett med trappor som hänger i tomma luften. Scenerna för tankarna till Dresden efter andra världskriget.

I östra Aleppo reser sig människor sakta ur spillrorna.

Läs mer om Kriget i Syrien

Allting ligger i ruiner. Våningshusen, affärerna, marknaderna, sjukhusen, skolorna. Grå betongväggar har kollapsat som korthus, sjukhus har förvanskats till stålskelett och granatattacker och bombanfall har krossat vartenda fönster i staden. Som scenen ur en krigsfilm från en svunnen tid.

Fast det är ingen film, utan på riktigt. Detta är östra Aleppo, världens just nu kanske mest krigsförstörda stad. Här har fyra års strider rasat mellan rebeller och syriska regimen som belägrade området under sex månader och med hjälp av ryska bombningar tog tillbaka staden i december förra året. En regimseger som blev en sorts vändpunkt i Syriens sexåriga krig.

Grå betongväggar har kollapsat som korthus, sjukhus har förvanskats till stålskelett och granatattacker och bombanfall har krossat vartenda fönster i staden. Som scenen ur en krigsfilm från en svunnen tid.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Tårögd berättar Lina Shawaa att hennes man försvann spårlöst för sju månader sedan, när striderna flammade som värst i östra Aleppo.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X