Annons
X
Annons
X

De är Sveriges bäst betalda fackpampar

Göran Arrius, ordförande i Saco, är Sveriges bäst betalda fackförbundsordförande. Det visar SvD Näringslivs stora kartläggning över fackpamparnas löner. De som leder löneligan har månadslöner på över 100 000 kronor. Det är 3–4 gånger mer än deras medlemmar.

SvD granskar: Facktopparnas löner

GRAFIK OVAN | BLÄDDRA FÖR ATT SE HELA GRAFIKEN

122 000 kronor i månaden eller nästan 1,5 miljoner per år. Så mycket tjänar Sacos ordförande Göran Arrius. Han är därmed Sveriges bäst betalda fackförbundsordförande, enligt SvD Näringslivs granskning.

Göran Arrius har dessutom styrelseuppdrag i bland annat Första AP-fonden och Folksam Liv, som sammanlagt ger honom 215 000 kronor om året. Det innebär att han tjänar mer än tre gånger så mycket som en snittmedlem i Saco.

– Jag kan bara konstatera att jag har väldigt bra betalt. Sen om det är en rimlig lön är upp till kongressen och utskottet att bedöma, säger Göran Arrius.

Annons
X

Han vill inte spekulera i vad medlemmarna tycker om hans lön.

– Det får visa sig på nästa kongress.

**Sveriges näst bäst **betalda fackordförande heter Eva Nordmark och är ordförande i TCO. Hon tjänar 113 400 kronor i månaden, plus 66 000 kronor om året som ordförande för Luleå Tekniska Universitet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är en hög lön och den ligger i nivå med hur det ser ut på arbetsmarknaden för den som har uppdrag inom jämförbara ansvarsområden, säger Eva Nordmark.

  ”Jag är väl medveten om att det är en hög lön och väldigt ödmjuk inför att man kan tycka det”.
  **Annelie Nordström, Kommunal. **

  **Men hon och Göran Arrius **är ensamma om att ha månadslöner över 100 000 kronor. Både Saco och TCO är centralorganisationer för flera fackförbund, som främst organiserar tjänstemän och akademiker. Deras motsvarighet inom arbetarrörelsen, LO, har en ordförandelön på 95 730 kronor i månaden.

  LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson hamnar på åttonde plats i löneligan, slagen av både Läkarfacket och Lärarförbundet. Men i förhållande till sina medlemmars löner ligger han högt. LO-förbundens medlemmar har i snitt lägre löner än TCO och Saco.

  – Jag är ute väldigt mycket på arbetsplatser runtom i landet och lönen kommer ofta upp. Jag har märkt att det finns en väldig respekt för att jag har 3,5 industriarbetarlöner och följer vanliga löneutvecklingen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

  Han betonar att systemet är transparent och att man inte försöker dölja någonting. Samtidigt medger Thorwaldsson att hans lön är hög, i jämförelse med LO-medlemmarna.

  Han vill dock inte uttala sig om de övriga förbundsordförandenas löner.

  – De har egna regelverk och egna kongresser att stå till svars för, säger han.

  **Några av förbundsordförandena **sticker ut i lönelistan när man jämför med deras medlemmars löner. Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand ligger på tredje plats av TCO-förbunden och på plats sex totalt. Den tidigare grundskolläraren tjänar 96 000 kronor i månaden. Det är 3,5 gånger så mycket som snittlönen för en grundskollärare. Hon får också ersättning från Lärarförbundet för dubbelt boende.

  – Jag valdes till ordförande utan att veta vilken lön jag skulle få. De som fattade beslutet om min lön tyckte uppenbarligen att det var en rimlig lön i förhållande till mitt uppdrag och vad andra i motsvarande position tjänar, säger Johanna Jaara Åstrand.

  En annan ordförande som ligger högt jämfört med sina medlemmar är Handels ordförande Susanna Gideonsson, som leder LO fackens löneliga. Hon får 77 761 kronor i månaden från förbundet, ytterligare 72 200 kronor per år tillkommer för styrelseuppdrag i Folksam Liv och LO-TCO Rättsskydd.

  – Jag var inte med när lönesystemet sattes. Det var i början på 2000-talet som de förtroendevalda beslutade att företrädarna för medlemmarna inte ska tjäna så mycket mindre än dem som företräder arbetsgivarsidan, förklarar hon.

  Annelie Nordström, som representerar Sveriges största fackförbund Kommunal, tjänar 75 839 kronor i månaden. Även hon sitter i Folksam Liv och får 65 500 kronor om året för uppdraget. Nordström var barnskötare innan hon gjorde facklig karriär, snittlönen för den yrkesgruppen är en fjärdedel av vad hon tjänar idag.

  – Jag är väl medveten om att det är en hög lön och väldigt ödmjuk inför att man kan tycka det. Det är säkert många som tycker att det är för mycket, säger hon.

  **Annelie Nordström påpekar **att det är styrelsen i Kommunal som bedömt att lönen är rimlig för det uppdraget hon har i förbundet.

  – Jag tror att jag fått frågan om min lön en gång när jag varit ute bland medlemmar. Det känns inte som att jag behöver skämmas. Sedan händer det att jag får arga brev från medlemmar som läst på hemsidan vad jag har för lön.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Annons
  Bild 1 av 6
  Bild 2 av 6
  Bild 3 av 6
  Bild 4 av 6
  Foto: PONTUS LUNDAHL/ ANDERS WIKLUND/JESSICA GOW/TT. Bild 5 av 6
  Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X