Annons
Gäst

Lars Åberg:”De är som skuggor i sina egna hem”

Foto: Picasa

Trots att dansk och svensk invandrings- och integrationsdebatt sett så olika ut har utfallet i många avseenden varit detsamma. Det som hos oss kallas utanförskapsområden får där heta getton och likheterna dem emellan är slående. Inbäddade i dem har parallellsamhällen slagit rot, med eller utan heder. Lars Åberg möter Sara Omar.

Under strecket
Publicerad

I Köpenhamn för drygt tolv år sedan mördades artonåriga Ghazala Khan av sin släkt. När hon förälskade sig i ”fel” person aktiverades ett omfattande nätverk som så småningom lyckades lura fram henne och pojkvännen. Nio personer dömdes till långa fängelsestraff, hårdaste domen, livstid, fick Ghazalas pappa som varit spindeln i nätet utan att själv befinna sig på mordplatsen. Detta var inga människor i marginalen; familjen hade kommit från Pakistan till Danmark 1970, den var välbärgad och ansågs allmänt som ovanligt välintegrerad. Så fick hederskulturen ett ansikte också i Danmark.

Genom romanen ”Dødevaskeren” (Politikens Forlag, 2017) har den nu i vinter på nytt hamnat mitt i debatten och blivit litterärt samtalsämne i vårt grannland. Dansk-kurdiska författaren Sara Omar skriver om ett alternativt och parallellt universum där hedersnormerna styr och misstänksamheten och våldet vibrerar outhärdligt nära ytan. Hennes bok, som kommer på svenska i juni, utspelar sig både i Kurdistan och i Danmark; det man flyr från riskerar att hinna ifatt en även i en modern storstad.

Annons
Annons
Annons