Annons

De är inte riktigt klara än

Under strecket
Publicerad

Regeringens vårbudget innehöll inga särskilda nya kultursatsningar. Oppositionen hävdade ilsket att frånvaron av satsningar var bevis på hur mycket regeringen struntar i kulturen. Så sade Miljöpartiets kulturtalesperson Esabelle Dingizian och så sade också Vänsterpartiets Siv Holma, som även sitter som ordförande i kulturutskottet.

Nu har en rödgrön skuggbudget alltså skådat dagens ljus och i den finns – häpp! – inga särskilda kultursatsningar.

Vän av ordning och logiska resonemang skulle nu kunna tro att detta därmed utgör bevis på att De rödgröna struntar i kulturen. Men när
Ekot ställde just denna fråga till Siv Holma i P1 igår förklarade hon att det inte alls var samma sak. Den rödgröna skuggbudgeten var ju en ”vårekonomisk motion” och sådana brukar inte vara detaljerade, förklarade hon. Hon lugnade dock reportern med löftet om att det kommer mer kulturpolitik ”till hösten, när vi gör en höstbudget”.

Holma har rätt. Vårbudgetar brukar inte vara satsningstunga. Frågan är dock varför hon vet det nu, men verkade okunnig om det för några veckor sedan. För varken Holma och hennes gröna kollega Dingizian hade minsta förståelse för detta när det gällde Alliansens vårbudget. Fast det är klart. I De rödgrönas fall finns det ”ju” en välvilja i grunden. Den har bara inte synts än. Som jämförelse kan nämnas Alliansens politik som – och jag citerar Mona Sahlins förstamajtal – ”vill ont”. (Det är mig ärligt talat en gåta hur man kan säga sådant utan att rodna.)

För övrigt kan vi alltså konstatera att om löftena om gratis entré till museerna och återinförda konstnärslöner ska realiseras så krävs förstås finansiering. Detsamma gäller biståndspolitiken, som heller inte syntes till i veckans i skuggbudget. Så några skattehöjningar till kan vi vänta oss. De rödgröna är inte klara än. Men du kan vara helt lugn. De vill ju inte ont.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons