Annons

”De är inställda på fängelse”

Det är över fem månader sedan Martin Schibbye och Johan Persson greps av etiopisk militär. Men Linnea Schibbye Steiners overklighetskänsla har fortfarande inte släppt.

Under strecket
Publicerad

Linnea Schibbye Steiner.

Foto: THERESE JAHNSON Bild 1 av 1

Linnea Schibbye Steiner.

Foto: THERESE JAHNSON Bild 1 av 1
Linnea Schibbye Steiner.
Linnea Schibbye Steiner. Foto: THERESE JAHNSON

I morgon fortsätter rättegången mot de fängslade journalisterna. Ingen trodde att det skulle ta fem månader innan Martin Schibbye och Johan Persson slutligen fick försvara sig i etiopisk domstol. På hemmaplan springer de anhöriga ett mentalt och finansiellt långdistanslopp. Linnea Schibbye Steiner, gift med Martin Schibbye, säger att det har känts som att jagas av ett lejon dygnet runt i flera månader.

Martin sa att de andra fångarna kallar deras sängplats för Sveriges ambassad.

– Det finns mycket spekulationer om hur det ska gå, men egentligen vet ingen någonting. Det här fallet är unikt, det är första gången etiopiska terroristlagar används mot utländska journalister, säger hon.

Informationen från det svenska utrikesdepartementet är knapphändig. De anhöriga får inte reda på mer än vad som kommer fram i medierna.

Annons
Annons

– UD kör tyst diplomati även mot oss. Det är svårt att säga om man är nöjd eller inte, för jag vet ju inte vad de gör.

Journalisternas advokater och arrangemangen under rättsprocessen har kostat hundratusentals kronor. Pengarna hämtas ur en fond som organisationen Reportrar utan gränser satt upp.

De anhöriga skickar även fickpengar till journalisternas fängelse. Där finns en bank om fickpengarna överstiger den tillåtna veckosumman men svenskarna kan köpa kaffe och grönsaker vid ett stånd i fängelset.

– Det är klart att de ska ha toppadvokater, de bästa vittnena och så mycket mat och pengar de kan få in i fängelset. Vi kan inte sitta och snåla, i värsta fall får vi pantsätta våra lägenheter. Man gör vad som helst för att få hem Martin, så är det ju, säger hon.

Levnadsförhållandena är svåra i de överbelamrade cellerna. Många medfångar är dessutom svårt sjuka.

– De har hjälpt väldigt många fångar. Eftersom de har kontinuerlig kontakt med ambassaden får de mat och medicin. Martin sa att de andra fångarna kallar deras sängplats för Sveriges ambassad, säger Linnea Schibbye Steiner.

Mobiltelefonen ringer. Sveriges Radio intervjuar henne i direktsändning. Linnea Schibbye Steiner jobbar i mjölkkylen på Coop Forum. Hon har fått medietips av KF:s presschef.

– Så fort en intervju är över måste jag förbereda mig på nästa.

Hon skjuter tekoppen åt sidan och svarar tålmodigt på Sveriges Radios frågor, ungefär samma som hon får i varje intervju: Hur hon ser på rättsprocessen, hur mår Martin, hur mår hon själv.

– Jag tycker att det är ganska jobbigt att behöva vara en offentlig person. Men samtidigt vet jag att när jag låter mig intervjuas så lyfter medierna fallet, säger hon.

Den här gången får de sex anhöriga som flyger ned till rättegången sällskap av två tidigare uppdragsgivare till Martin Schibbye och Johan Persson. Anledningen är att de ska vittna om svenskarnas journalistiska uppsåt.

– Jag hoppas att det betyder mycket, men det är omöjligt att veta. Jag är inte så insatt i juridik eller i etiopisk politik. Men vi försöker så mycket det går att ta fram bevis på att de är journalister, säger Linnea Schibbye Steiner.

Om domaren väljer att gå på åklagarnas linje har journalisterna två alternativ. Antingen att överklaga domen eller att vädja om benådning.

– De hoppas på benådning som en sista utväg, men tror ändå att de kommer att få sitta fängslade under flera år, de är inställda på det.

Erik Paulsson Rönnbäck

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons