De är de sista som får konstnärslön

De hann precis få veta att staten garanterar dem inkomst livet ut. Förra veckan fick de beskedet – i dag stoppar regeringen systemet. Här är de sex konstnärerna som kan vara de sista att få 214 000 kronor per år. Men regeringens förslag får kritik.

Under strecket
Publicerad
”Ett orimligt slag mot svenskt kulturliv”, tycker Bengt Westerberg, som i dag är ordförande i Författarfonden om regeringens planer på att stoppa inkomstgarantin som vissa konstnärer får. Keramiken till höger är gjord av  Hertha Hillfon, en av dem som i dag har rätt till garantin.

”Ett orimligt slag mot svenskt kulturliv”, tycker Bengt Westerberg, som i dag är ordförande i Författarfonden om regeringens planer på att stoppa inkomstgarantin som vissa konstnärer får. Keramiken till höger är gjord av Hertha Hillfon, en av dem som i dag har rätt till garantin.

Foto: SCANPIX
Annons

Bara en vecka före dagens regeringsproposition om att avveckla den statliga inkomstgarantin, beslutade Konstnärsnämnden att ytterligare sex personer ska ha en inkomstgaranti livet ut.

Av de sex är fyra bildkonstnärer – Anders Widoff, Mari Rantanen, Lars Olof Loeld och Beth Laurin. De övriga två som konstnärsnämndens styrelse har beslutat att ge livstida inkomstgaranti är musikern Kristine Scholz och koreografen Gun Lund. Alla sex fick ett glädjande samtal förra måndagen och de har allihop haft särskild tur att bli utvalda 2009 – nästa år är det försent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons