De är bäst i världen

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi lever i listornas tid.
Det kan gälla julbordet: sill, snaps, must, öl, skinka, senap, sylta, lutfisk... Det kan gälla julklapparna: fotoalbum, dataspel, videokamera, leksakståg, halsband, vantar...
Men det kan också vara fråga om sammanfattningar av det snart gångna året. Här är känslorna ännu hetare än när det gäller att fördela julklappar till släkt och vänner. Nog är idrottsvärlden full av lust och listor. Det finns knappast en nyhetsbyrå värd namnet som inte presenterat en världslista. I dag kan SvD ge sin med hjälp av tyska sportbyrån ISK, som hållit på med ämnet sedan 1947. Sportredaktioner i alla världsdelar röstar, vilket borde garantera en acceptabel bredd och objektivitet.

Viss besvikelse kan uppstå i svenska golfkretsar. Trots att SvD-sporten gav henne ett antal poäng kom Annika Sörenstam inte bättre än på delad tionde plats på denna anrika lista. Häromdagen blev hon trea hos Reuters, men det är tydligt att damgolf inte har samma acceptans över allt.
Det klagas över att Annika blivit
åsidosatt i Sverige, men det är inte alldeles sant. Hon toppade klart Stockholms Sportjournalisters tio-bästa-lista. SvD:s Bragdguld fick hon redan 1995 och det är mycket svårt att få denna belöning en andra gång. Missen är förstås att Annika inte nominerats alls inför Idrottsgalan i januari. På något sätt borde de för jippot ansvariga kunna balansera detta - varför inte med ett specialpris?
Världens främsta idrottskvinna 2002 är enligt ISK-listan tennisens kraftfulla Serena Williams, som i stort sett varit oslagbar.
Klart före Sörenstam på ISK:s lista kom också Paula Radcliffe, brittisk långdistanslöperska, Janica Kostelic, kroatisk slalomåkerska, Franziska van Almsick, tysk simmerska och Jana Klockova, ukrainsk simmerska. För svenska Sörenstam-entusiaster borde detta vara en tankeställare, men de lär knappast tänka om. Sånt sker sällan i dessa intrikata men trevliga diskussioner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons