Annons

Är 80 men känner sig som 60 – i kollektivet

Matlaget med Ann Rahm, Lilian Bodin-Eriksson och Bernt Eriksson börjar laga redan på förmiddagen.
Matlaget med Ann Rahm, Lilian Bodin-Eriksson och Bernt Eriksson börjar laga redan på förmiddagen. Foto: Simon Rehnström

Biodling, bibliotek, takterrass – mitt på Södermalm ligger kollektivhuset Färdknäppen. Där delar de boende på matlagning och städning av gemensamma utrymmen. Och känner sig tryggare.

Publicerad

Man ser namnet redan från gatan: ”Färdknäppen”. I Stockholms mest kända kollektivhus är matlaget i full sving när SvD hälsar på.

Den här veckan är det Anita Perssons gäng som rör i grytorna. Det vankas fläder- och basilikamarinerad kyckling med sallad på haricots verts.

Köket hänger ihop med den mysiga matsalen som fortsätter i sådant som trädgård och bibliotek.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 9

Kollektiv trädgård med boulebana – mitt på Söder.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 9

Kollektivet odlar egen honung på taket.

Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 9

Gerd Zackrisson och Bibbis Löthén funderar över menyn.

Foto: Simon Rehnström Bild 4 av 9

Vanligen kostar middagen under 30 kronor när kollektivet Färdknäppen lagar tillsammans.

Foto: Simon Rehnström Bild 5 av 9

Bernt Eriksson och Lilian Bodin-Eriksson.

Foto: Simon Rehnström Bild 6 av 9

– De sex matlagen står vart och ett var sjätte vecka för middagsmenyn måndag–fredag, berättar Anita Persson.

Foto: Simon Rehnström Bild 7 av 9

Alla lägenheter har eget kök, men de behövs knappt i ett kollektiv. Anita Persson har en hängmatta i sitt.

Foto: Simon Rehnström Bild 8 av 9

Bernt Eriksson bor granne med Anita Persson. Det finns över 40 lägenheter i kollektivet.

Foto: Simon Rehnström Bild 9 av 9
Annons
Annons
Annons