Annons

Är 80 men känner sig som 60 – i kollektivet

Matlaget med Ann Rahm, Lilian Bodin-Eriksson och Bernt Eriksson börjar laga redan på förmiddagen.
Matlaget med Ann Rahm, Lilian Bodin-Eriksson och Bernt Eriksson börjar laga redan på förmiddagen. Foto: Simon Rehnström

Biodling, bibliotek, takterrass – mitt på Södermalm ligger kollektivhuset Färdknäppen. Där delar de boende på matlagning och städning av gemensamma utrymmen. Och känner sig tryggare.

Under strecket
Publicerad

Köket hänger ihop med den mysiga matsalen som fortsätter i sådant som trädgård och bibliotek.

Foto: Simon Rehnström Bild 1 av 9

Kollektiv trädgård med boulebana – mitt på Söder.

Foto: Simon Rehnström Bild 2 av 9

Kollektivet odlar egen honung på taket.

Foto: Simon Rehnström Bild 3 av 9

Gerd Zackrisson och Bibbis Löthén funderar över menyn.

Foto: Simon Rehnström Bild 4 av 9

Vanligen kostar middagen under 30 kronor när kollektivet Färdknäppen lagar tillsammans.

Foto: Simon Rehnström Bild 5 av 9

Bernt Eriksson och Lilian Bodin-Eriksson.

Foto: Simon Rehnström Bild 6 av 9

– De sex matlagen står vart och ett var sjätte vecka för middagsmenyn måndag–fredag, berättar Anita Persson.

Foto: Simon Rehnström Bild 7 av 9

Alla lägenheter har eget kök, men de behövs knappt i ett kollektiv. Anita Persson har en hängmatta i sitt.

Foto: Simon Rehnström Bild 8 av 9

Bernt Eriksson bor granne med Anita Persson. Det finns över 40 lägenheter i kollektivet.

Foto: Simon Rehnström Bild 9 av 9

Man ser namnet redan från gatan: ”Färdknäppen”. I Stockholms mest kända kollektivhus är matlaget i full sving när SvD hälsar på.

Den här veckan är det Anita Perssons gäng som rör i grytorna. Det vankas fläder- och basilikamarinerad kyckling med sallad på haricots verts.

Annons
Annons
Annons