De andra partierna har glömt feminismen

De etablerade partierna har haft över ett decennium på sig för att rusta mot ett nytt feministparti. Ändå har de inte sina papper i ordning när Gudrun Schyman knackar på.

Under strecket
Publicerad
Annons

Opinionsmätningarna visar att det framför allt är vänster- och miljöpartiet som hotas av väljarflykt till ett nytt feministparti.
Men samma mätningar visar att alla partier har väljare som kan tänka sig att rösta på ett feministparti. Och alla partier har problem med feministprofilen.

• Vid statsminister Göran Perssons berömda nystart i höstas blev Jens Orback jämställdhetsminister, och hamnade omedelbart konflikt med Feministsverige.
Men Persson devalvering av jämställdheten skedde redan 2003. Då flyttades Margareta Winberg till Brasilien och jämställdhetsfrågorna lyftes ut ur regeringens maktcentrum i statsrådsberedningen.
• Jämställdheten kan också vara en blind fläck i Fredrik Reinfeldts detaljplanerade strategi för att skapa ”De nya moderaterna”. De två kvinnor som valdes in tillsammans med Reinfeldt i partiets presidium har inte hörts av sedan dess.
• Det borgerliga samarbetsprojektet har resulterat i sex arbetsgrupper som skall arbeta fram förslag inför valet: ingen handlar om jämställdhet.
Centerns Maud Olofsson är uppenbart besvärad av den låga prioriteringen av jämställdheten.
• Folkpartiet är av tradition det mest profilerade jämställdhetspartiet i det borgerliga blocket. Men folkpartiet har drabbats av splittring i den feministiskt laddade familjepolitiken.
• Kristdemokraterna kunde ha valt Maria Larsson till partiledare efter Alf Svensson. De valde Göran Hägglund.
• När Gudrun Schyman nu gör sin feministiska comeback har vänsterpartiet avskaffat det kvinnliga dubbelkommando som tog över efter hennes avgång.
Lars Ohly hittills värsta problem har varit kommunismen: nu kan det bli feminismen.
• Miljöpartiet har blivit så skakiga inför hotet från Schyman att hela den kommande kongressen tillägnas feminismen. Efter måndagens presskonferens kan man konstatera att det är för sent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons