Annons
Fördjupning

”De allra flesta människor har haft det förjävligt”

Till Sankta Anna skickades människor som inte passade in i samhällets syn på normalitet. Själv var David Nyman mån om att inte exkludera någon med sin bok. ”Jag vill kunna kombinera tillgänglighet med litterär höjd. Jag vill inte skriva på ett sätt som får någon att känna sig dum, det har jag själv fått känna och vet hur jobbigt det är”, säger han.
Till Sankta Anna skickades människor som inte passade in i samhällets syn på normalitet. Själv var David Nyman mån om att inte exkludera någon med sin bok. ”Jag vill kunna kombinera tillgänglighet med litterär höjd. Jag vill inte skriva på ett sätt som får någon att känna sig dum, det har jag själv fått känna och vet hur jobbigt det är”, säger han. Foto: Staffan Löwstedt

Arbetarklass, kvinna och psykiskt sjuk. I sin hyllade debutroman ”Nerverna” skildrar David Nyman Ida, en fiktiv version av hans egen farmor. SvD Kultur träffar honom på det före detta sinnessjukhuset Sankta Anna i Nyköping, där hans farmor var intagen.

Under strecket
Publicerad

För sex år sedan hittade David Nyman sin farmors brev. Sedan dess har han gjort grundliga efterforskningar och besökt sjukhusområdet Sankta Anna där hon tillbringade delar av sin 40 år långa sjukdomstid.

Foto: Staffan Löwstedt

"Stormen" på Sankta Anna. Stormavdelningar kallades de vårdavdelningar där våldsamma och akut psykotiska patienter vårdades.

Foto: Staffan Löwstedt

David Nymans "Nerverna" bygger delvis på journalanteckningar från Sankta Anna sjukhus. Några av dem har han använt sig av i sin autentiska form, ett sätt att återskapa den tidens känsla.

Foto: Staffan Löwstedt

Ett par kvarter från Nyköpings tågstation pekar David Nyman med cigaretten mot en röd tegelbyggnad.

– Där ligger det gamla ullspinneriet. Men nu är det stängt, som alla småindustrier här i stan.

Annons
Annons
Annons