Coronaråden – så ser de ut i landets regioner

Uppsala var den första regionen som införde skärpta allmänna råd där invånarna bland annat uppmanas att undvika kollektivtrafiken.
Uppsala var den första regionen som införde skärpta allmänna råd där invånarna bland annat uppmanas att undvika kollektivtrafiken. Foto: Claudio Bresciani/TT

Stockholm och ytterligare två regioner får skärpta råd kring corona efter nytt besked av Folkhälsomyndigheten. SvD reder ut vad som gäller i olika delar av landet.

Uppdaterad
Publicerad
Människor i Region Skåne uppmanas att undvika resor i kollektivtrafiken.

Människor i Region Skåne uppmanas att undvika resor i kollektivtrafiken.

Foto: Johan Nilsson/TT
Annons

Skärpta råd i Stockholm, Västra Götaland och Östergötland

Alla tre regionerna behåller gränsen på 50 personer för allmänna sammankomster, i stället för de 300 som regeringen tidigare öppnat för.

Samtidigt uppmanas invånarna nu att avstå från att besöka köpcentrum, museer, bibliotek och andra allmänna platser. Den rekommendationen gäller inte ”nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek”.

Vuxna och ungdomar födda före 2005 rekommenderas att inte delta i idrottstävlingar och -träningar. Invånarna uppmanas också att undvika fysisk kontakt med dem man inte bor med och att undvika större privata fester.

Arbetsgivare uppmanas att så långt det är möjligt låta anställda arbeta hemifrån.

Beslutet gäller från torsdagen den 29 oktober till den 19 november 2020, men kan förlängas.

Några nya råd gällande kollektivtrafiken införs inte, utan de råd som gällt i respektive region kvarstår.

Uppsala: Skärpta råden förlängs

Uppsala var den första region som införde skärpta allmänna råd. Från och med den 19 oktober gäller en rekommendation att så långt som möjligt undvika att åka kollektivt.

Annons
Annons
Människor i Region Skåne uppmanas att undvika resor i kollektivtrafiken.

Människor i Region Skåne uppmanas att undvika resor i kollektivtrafiken.

Foto: Johan Nilsson/TT

Folkhälsomyndigheten uppmanar också invånarna att ”undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med”. De innebär att myndigheterna vill att Uppsalaborna undviker privata fester.

Maximalt 50 personer får samlas på exempelvis konserter. Precis som i Stockholm uppmanas arbetsgivare att så långt det är möjligt låta anställda arbeta hemifrån.

Människor i Region Skåne uppmanas att undvika resor i kollektivtrafiken. Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne: Undvik köpcentrum

Sedan i tisdags gäller ännu striktare råd i Skåne som i Uppsala, det vill säga allmänheten uppmanas att avstå från att resa kollektivt och att delta i evenemang som konserter och idrottstävlingar.

Folkhälsomyndigheten avråder invånarna från att besöka butiker, köpcentrum, museer, gym det. Man gör dock undantag för ”nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek”.

Skåne län behåller begränsningen om allmänna sammankomster på 50 personer. Anställda ska om möjligt undvika att åka till jobbet.

Blekinge: Återinför 50-gränsen vid evenemang

Region Blekinge följer efter de stora regionerna och återinförde på fredagen 50-gränsen för idrotts- och kulturevenemang med sittande publik. Beslutet fattades av Länsstyrelsen i Blekinge, på inrådan av regionens smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Beslutet gäller till och med den 30 november och kan därefter förlängas utifrån hur smittspridningen utvecklar sig.

Efter att regeringen godkänt en ändring från 50 till 300 personer på idrotts- och kulturevenemang med sittande publik är nu Stockholm, Uppland, Västra Götaland, Östergötland och Blekinge regioner som gått tillbaka till 50-gränsen.

Övriga landet: Fortsatta restriktioner

I resten av landet gäller fortsatta råd och restriktioner, men med de lättnader som meddelades i förra veckan. Det betyder till exempel att konserter och andra evenemang med maximalt 300 deltagare är tillåtna. Ändringen gäller dock enbart sittande publik där personer kan ha ett avstånd på minst en meter från varandra.

För exempelvis dansklubbar gäller fortfarande maximalt 50 gäster. Samma sak gäller exempelvis konserter där publiken står upp.

Sedan tidigare är det åter tillåtet att besöka äldreboenden, men en del kommuner har infört lokala restriktioner.

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det just nu inte aktuellt att avråda från resor till de mest drabbade regionerna från andra delar av landet.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons