Annons

Johanne Hildebrandt:De 22 människor som Sverige lämnade kvar

Kabul efter en självmordsattack. Här har vi lämnat kvar 22 personer som riskerat och riskerar sina liv för uppdrag åt Sverige.
Kabul efter en självmordsattack. Här har vi lämnat kvar 22 personer som riskerat och riskerar sina liv för uppdrag åt Sverige. Foto: Rahmat Gul / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

I torsdags påbörjade Sveriges veteraner en insamling till advokatkostnaderna åt de 22 tolkar som lämnats kvar i Afghanistan, och som hotas till livet för att de arbetat för svenska staten.

Med tanke på att Sverige tagit emot 80 000 asylsökande kan historien om de 22 kanske verka märklig, men i själva verket säger den besvärande mycket om hur omoraliskt den förra regeringen och landets myndigheter agerat mot människor i skarpt läge. Tolkarna arbetade för svensk militär i Mazar e Sharif, och var förutsättningen till att soldaterna kunde genomföra det uppdrag som regering och riksdag gett dem: att stötta afghansk militär och polis.
De följde soldaterna ut i strid, riskerade sitt liv och när beskedet kom att svensk militär skulle tas hem blev de fullt begripligt rädda för att bli dräpta av talibanerna och ville därför söka asyl i Sverige.

Annons
Annons
Annons